O-STA

14. državno tekmovanje gozdnih delavcev v soboto v Kočevju - Pomerilo se bo 54 tekmovalcev, najboljši bodo prihodnje leto zastopali Slovenijo na svetovnem tekmovanju gozdnih delavcev

SPOROČILO ZA JAVNOST

Kočevje, 26. september 2023 - Na 14. državnem tekmovanju gozdnih delavcev, ki bo v soboto 30. septembra 2023 potekalo v Kočevju na parkirišču pri Gostilni Tušek Jezero, se bodo pomerili najboljši slovenski gozdarji sekači. Skupaj bo tekmovalo 54 gozdarjev, kar je deset več kot lani. Najboljši tekmovalci se bodo uvrstili v reprezentanco, ki bo prihodnje leto zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu gozdarjev na Dunaju.

Državno tekmovanje se bo v soboto začelo ob 8.00 uri, predvidoma okoli 17.30 pa bo razglasitev rezultatov ter podelitev medalj, priznanj in nagrad. Slavnostna otvoritev s prevzemom poligona, ki ga opravi razsodišče tekmovanja, bo sicer dan prej, v petek 29. septembra ob 17.30 uri.

Na letošnjem državnem prvenstvu gozdarjev sekačev se bo v konkurenci pomerilo sedem ekip, 14 posameznikov, od tega dve ženski tekmovalki, ekipa Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna, prvič pa se bosta tekmovanja udeležili tudi dve ekipi zasebnih lastnikov gozdov. Sodelovale bodo tudi vabljene ekipe iz tujine, ki letos prihajajo iz Italije, Hrvaške in Srbije.

Tekmovalki in tekmovalci se bodo pomerili v petih disciplinah, ki simulirajo delo v gozdu: menjava verige in obračanje letve, natančni rez na podlagi, kombinirani rez, zasek in podžagovanje ter kleščenje. Nagrade bodo dobili tako najboljše ekipe kot posamezniki. Najboljši bo tisti tekmovalec, ki bo zbral največ točk. Za ekipno zmago se šteje vsota točk vseh treh tekmovalcev v ekipi. Tekmovalci bodo točke dobili za dosežen čas, za doseženo natančnost in kakovost opravljene preizkušnje. Za kršitev varnosti, pravil in za napake pri delu bodo dobili kazenske točke.

Državno tekmovanje gozdnih delavcev tretjič zapored organizira družba Slovenski državni gozdovi d.o.o., partnerja dogodka sta Zavod za gozdove Slovenije in Srednja gozdarska, lesarska in zdravstvena šola Postojna, ki sta zagotovila del sodnikov. Dogodek je odprt za javnost, vstopnine ni. Da bi privabili čim več obiskovalcev, je organizator poskrbel tudi za bogat program.

Tekmovanje pomeni promocijo gozdarskega poklica in varnega dela v gozdu. Pri nas in v svetu ima dolgo tradicijo, v podobni obliki, kakršno poznamo zdaj, pa ga organiziramo od leta 1970. Madžarska in Jugoslavija sta takrat prvič organizirali mednarodno tekmovanje, ki je preraslo v svetovno. Slovenci smo začeli državna tekmovanja organizirati z osamosvojitvijo. Tako državna kot svetovna tekmovanja se organizirajo vsaki dve leti, in sicer izmenično. Prvo državno tekmovanje v samostojni državi je bilo v Postojni leta 1998.

Več informacij na: www.sidg.si

Slovenski državni gozdovi, d. o. o.