O-STA

SiDG vabi prostovoljce k vseslovenski akciji sadnje dreves

Akcija Pomladimo gozdove na lokaciji Trata pri Škofji Loki Avtor: arhiv SiDG

V akciji POMLADIMO GOZDOVE 2024 bo v soboto 6. aprila na petih lokacijah posajenih okoli 10.000 sadik 14 različnih vrst gozdnega drevja

Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG) skupaj s partnerji projekta organizira že 5. vseslovensko prostovoljsko akcijo sadnje dreves POMLADIMO GOZDOVE 2024, katere namen je širiti zavest o pomenu ohranjanja gozda. Tradicionalna in tudi največja slovenska prostovoljska akcija sadnje bo potekala v soboto 6. aprila 2024 med 9.00 in 12.00 uro. Pričakujemo, da se bo akciji na petih lokacijah pridružilo med 600 in 1.000 prostovoljcev.

Prostovoljce vabimo, da se nam pridružijo pri sadnji mladih dreves na naslednjih lokacijah: na Kočevskem v bližini vasi Onek, v Lovrencu na Pohorju, ob Bohinjskem jezeru, v Velenju in na Predmeji v Trnovskem gozdu.

Za vsako od lokacij je na spletni strani SiDG (povezava: https://sidg.si/index.php/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/vabljeni-na-akcijo-sadnje-dreves-pomladimo-gozdove-2024) objavljeno zbirno mesto, informacija o dostopu in geografskih koordinatah. Na spletni strani se zaradi lažje organizacije zbirajo tudi prijave udeležencev, in sicer je prijava možna s klikom na prijavnico PRIJAVNICA (povezava: https://forms.office.com/e/jKnPJrJ0pn). Prijave se zbirajo do četrtka 4. aprila 2024.

Sadnja sadik gozdnega drevja je nezahtevno opravilo, primerno za vse generacije. Udeleženci morajo obvezno s seboj prinesti orodje - rovnico, kramp ali motiko. Prostovoljci potrebujejo še zaščitne (vrtnarske) rokavice in primerno terensko obutev. Najlažje je, če sadimo v paru, tako da imata lahko dva prostovoljca skupaj eno orodje. Na deloviščih bodo udeležence pričakali gozdarji SiDG in Zavoda za gozdove Slovenije, ki bodo izvedli demonstracijo pravilne sadnje in nudili strokovno pomoč.

Akcijo "Pomladimo gozdove 2024" so podprli Zavod za gozdove Slovenije, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in Zveza tabornikov Slovenije. Tako kot prejšnja leta se je akciji pridružilo več podjetij, katerih zaposleni se bodo udeležili delovne akcije, nekatera podjetja pa so se odločila tudi za nakup dela sadik. Podjetji Toyota Slovenija in Etrel bosta skupaj z zaposlenimi pri akciji sodelovala že tretjič zapored.

Glavni cilj akcije Pomladimo gozdove je osveščati javnost o pomenu ohranitve gozdov in narave. Do ponovne vzgoje kakovostnih gozdov, ki so zaradi podnebnih sprememb vedno bolj podvrženi naravnim ujmam, namreč lahko pridemo samo ob sodelovanju gozdarske stroke, lastnikov gozdov in širše družbene skupnosti.

Gozdne površine, na katerih bomo sadili v akciji Pomladimo gozdove 2024, je v zadnjih letih prizadel vetrolom. Dodatno so bile površine poškodovane še zaradi napadov podlubnikov. Izjema je lokacija v Lovrencu na Pohorju, kjer gre za sadnjo na študijskem objektu - proučuje se nove nabore zaščitnih gozdnogojitvenih ukrepov za zaščito mladja pred objedanjem rastlinojede divjadi.

Slovenski gozdovi se že od leta 2014 vsako leto soočajo s ponavljajočimi naravnimi ujmami in gradacijami podlubnikov. Zaradi podnebnih sprememb lahko pričakujemo, da bodo podobne ujme v prihodnosti še pogostejše. Umetna obnova s sadnjo ali setvijo je načrtovana le na najbolj prizadetih območjih, kjer je zaradi preteklih ujm in napadov podlubnikov naravna obnova otežena. Umetna obnova se izvaja tudi na območjih, kjer želimo spremeniti rastišču neustrezno drevesno sestavo. Na vseh ostalih površinah (okoli 90 odstotkov) se gozdovi v Sloveniji obnavljajo sonaravno, torej se obnavljajo po naravni poti. Tudi na površinah, kjer se zaradi otežene naravne obnove odločimo za sadnjo, sadimo le material ustrezne, avtohtone drevesne sestave in provenience.

Od sredine leta 2016, ko je bila ustanovljena družba SiDG, do konca leta 2023 smo v državnih gozdovih skupaj posadili že preko 3,5 milijona sadik na skupaj 1.700 hektarjih gozdnih površin. Največ sadik smo posadili v letih 2019 (650.000) in 2020 (880.000) , kar je bila posledica hudega vetroloma, ki je gozdove prizadel konec leta 2017. V letu 2022 smo na primer posadili 530.000 sadik, lani pa 435.000 sadik. Načrti za letos so podobni. Družba SiDG je za gojitvena, varstvena in biomeliorativna dela, ki zajemajo veliko več kot samo sadnjo dreves, v osmih letih skupaj namenila preko 22 milijonov evrov.

Kakšen naj bi bil gozd prihodnosti?

Za prihodnost gozdov je ključna genetska pestrost. Raziskave so pokazale, da bo zaradi podnebnih sprememb, ujm in napadov škodljivcev lahko v prihodnosti preživel le gozd, ki bo imel genetsko pestro mladje. Zato tudi v letošnji akciji na primer sadimo kar 14 različnih drevesnih vrst.

Dodatne informacije: pr@sidg.si