O-STA

Avgusta sečnja v državnem gozdu v Ljubljani na območju Brda

Zemljevid območja pomladitvene sečnje na območju Griča in Šujice

LJUBLJANA, 19. julija 2024 - Družba Slovenski državni gozdovi d.o.o. (SiDG) obvešča javnost, da bo 1. avgusta 2024 na območju Griča in Šujice v bližini Lesnine Brdo v Ljubljani pričela z izvedbo sečnje in spravila lesa v državnem gozdu. Dela bodo predvidoma zaključena v roku enega meseca. Sprehajalce prosimo, da se zaradi svoje varnosti izogibajo delovišču in upoštevajo navodila izvajalca del in SiDG.

Sečnja na območju Griča in Šujice je pomladitvena, saj v sestojih prevladuje debelo in starejše drevje. Mlado drevje oziroma pomladek je pri tleh že prisotno, s sečnjo pa mu bomo zagotovili ustrezen prostor in svetlobo za rast in razvoj. Kopičenje odmrlega, bolnega in mehansko šibkega drevja na drugi strani povečuje nevarnost za obiskovalce, posebej ob naravnih ujmah. Aktivno gospodarjenje z gozdom, ki med drugim vključuje ukrepe za pomlajevanje in obnavljanje gozdnih sestojev, je pomembno tudi za zagotavljanje trajnostnega gospodarjenja in spodbujanja vseh funkcij gozdov.

Na podlagi odločbe Zavoda za gozdove Slovenije o odobritvi poseka se bo na območju Griča odstranilo 30 dreves iglavcev in 45 dreves listavcev, skupaj 122 m3 izbranega in označenega drevja. Na območju Šujice je Zavod za gozdove Slovenije za posek označil 66 dreves iglavcev in 81 dreves listavcev, skupaj 308 m3 drevja. Takoj po zaključku sečnje bo izvajalec iz gozda odstranil še sečne ostanke, saj se zavedamo, da ima gozd na tem območju poudarjeno rekreativno funkcijo. Prav tako smo se odločili za izvedbo sečnje in spravila v poletnem času, ko so poškodbe na gozdnih tleh zaradi sušnega obdobja, najmanjše.

Izvajanje sečnje bomo prilagajali vremenskih razmeram. Izvajalec del bo Jure Šircelj s.p. Predvidoma bo delal z dvema klasičnima traktorskima ekipama, zaradi visokih temperatur pa bodo delavci delali od 6.00 do največ 14.00. Zaprtje območja, na katerem bodo potekala dela, ni predvideno, pozivamo pa vse obiskovalce, da dosledno upoštevajo vsa opozorila na terenu, in jih prosimo za razumevanje.

Slovenski državni gozdovi, d.o.o.