O-STA

Huawei na Cipru v okviru programa "Smart & Green Village" predstavil pametno rešitev za odkrivanje požarov z uporabo 5G, umetne inteligence in dronov

Posnetek dron

Ljubljana, 25. oktober 2023 - Huawei je 19. oktobra v sodelovanju z novoustanovljenim podjetjem PROBOTEK in uporabo omrežja 5G telekomunikacijskega ponudnika Cyta, pod okriljem programa "Smart & Green Village", na predstavitvenem dogodku v ciprski prestolnici Nikoziji, predstavil rešitev za zgodnje odkrivanje požarov. Rešitev so namestili v Athalassa Park, funkcije pa so predstavili v prisotnosti vladnih gostov, predstavnikov akademskega sveta in nevladnih organizacij.

Ciper je ena izmed sredozemskih držav, ki so izpostavljene izjemno vročim in suhim poletjem, kar povzroča vse več požarov v naravi. Nove tehnologije, kot so 5G, umetna inteligenca in brezpilotna letala, pa lahko vnaprej zaznajo gozdni požar in tako zmanjšajo škodo ter zaščitijo življenja in lastnino lokalnih ljudi.

Andreas Christou, namestnik generalnega direktorja oddelka za gozdove, je v imenih predsednika Cipra, Nikosa Christodoulidisa, ministra za kmetijstvo, razvoj podeželja in okolje, Petrosa Xenofontosa in generalnega direktorja oddelka za gozdove, Charalambos Alexandrou ob otvoritvi nagovoril zbrane: "Ta pobuda dokazuje visoko stopnjo občutljivosti in dejavnega zanimanja Huawei Technologies (Ciper) za vprašanja zaščite naših gozdov in naravnega okolja pred požari. V boju za gašenje požarov je pomembno sodelovanje. Zelo sem zadovoljen, da je danes potrjena volja zasebnega sektorja v tej smeri z inovativnim programom za odkrivanje požarov "Smart & Green Village" družbe Huawei".

Namestnik ministra za raziskave, inovacije in digitalno politiko, Philippos Hadjizaharias, je o Huaweievem programu "Smart & Green Village" dejal: "Huawei je razvil dron, ki za preprečevanje in takojšen odziv na požare v polgorskih in gorskih predelih odkriva dim in ogenj. Ta dron deluje s tehnologijo umetne inteligence in njegova funkcionalnost, podprta z nadgrajeno pokritostjo omrežja Cyta, povečuje zanesljivost pri ustvarjanju rezultatov. Pobude, kot je ta, z uporabo inovacij in tehnologije za reševanje pomembnih izzivov, podpirajo strategijo, ki jo je razvilo naše ministrstvo za razvoj pametnih mest na Cipru, ki bodo, ko bodo rešeni, izboljšali kakovost življenja naših državljanov."

Glavni komercialni direktor družbe Cyta, George Metzakis, je ob tem dodal: "Naše omrežje 5G bo z zagotavljanjem hitre povezave z nizko zakasnitvijo, ki je bistvenega pomena za prenos podatkov v realnem času in delovanje dronov, omogočilo izvedbo Huaweievega projekta zaznavanja požarov v naravi. Gledamo v prihodnost, razvoj 5G odpira neskončne možnosti, od revolucionarnega ukrepanja v nujnih primerih do napajanja pametnih mest, ki izboljšujejo kakovost življenja za vse državljane. To je sprememba igre in veseli smo, da smo v ospredju te transformativne tehnologije."

Radoslaw Kedzia, podpredsednik za regijo Evropa v Huaweiu, je poudaril, da si bo Huawei še naprej prizadeval za ustvarjanje pobud in rešitev, ki lahko prispevajo k reševanju okoljskih in družbenih vprašanj na Cipru in v celotni Evropi: "Tehnologija ne sme biti v nasprotju z naravo. Namesto tega bi morala naravi pomagati uspevati. Poleg tega verjamemo, da se digitalne tehnologije, kot so umetna inteligenca, oblak in 5G, hitro integrirajo in obsežno uporabljajo v različnih panogah. To omogoča digitalno preobrazbo in trajnostni družbeno-ekonomski razvoj ter prinaša oprijemljive koristi družbi kot celoti."

Dogodek je potekal v sodelovanju s think-thankom Darwinovov krog pod temo "Vienna Tech for Green Initiative", ki predstavlja dolgoročni program prispevkov, katerega cilj je razvoj tehnologij in rešitev, namenjenih doseganju trajnosti. Med panelno razpravo s strokovnjaki je Nikolaus Pelinka, ustanovitelj Darwinovega kroga, poudaril pomembno vlogo tehnologije pri tranziciji za dobro: "V Darwinovem krogu verjamemo, da sta tehnologija in inovacija najpomembnejši gonilni sili za trajnostno in zeleno prihodnost. Skupaj z našim dragocenim dolgoletnim partnerjem Huawei ter drugimi podjetji in institucijami smo ustanovili pobudo Vienna Tech4Green. Ta pobuda se osredotoča na ključno vlogo novih tehnologij pri zmanjševanju emisij ogljika, varovanju okolja in ustvarjanju boljšega sveta. Razpravljali bomo o potrebnih ukrepih, ki jih je treba sprejeti za dosego naših ciljev."

Primer uporabe za odkrivanje požara je bil prvič implementiran leta 2022 v Atenah v Grčiji. Od takrat so bile njegove lastnosti preizkušene in izboljšane, zato ga letos predstavljajo v naslednji državi, ki jo pestijo gozdni požari. Implementacija sistema zgodnjega odkrivanja požarov na Cipru je del dolgoročnega programa socialnih prispevkov pod okriljem "Smart & Green Village", katerega namen je zagotoviti široko povezljivost in pametno izobraževanje na podeželju v državi.