O-STA

Jaz in okolje: preplet notranjih in zunanjih svetov v Portorožu

Vabljeni predavatelj David gosar
Rektorica UP, prof. dr. Klavdija Kutnar
Predsednica Programskega odbora kongresa, prof. dr. Vlasta Novak Zabukovec
Glasbeni nastop Rudija Bučarja
Portorož

Med 16. in 18. novembrom v Kongresnem centru Bernardin v Portorožu po nekaj letih spet poteka 9. Kongres psihologov Slovenije, in sicer pod naslovom Jaz in okolje:preplet notranjih in zunanjih svetov. Kongres poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade Republike Slovenije, dr. Roberta Goloba, glavna organizatorja dogodka pa sta UP FAMNIT in Društvo psihologov Slovenije.

Misli glede osrednje teme kongresa je v imenu Programskega odbora povzela predsednica Vlasta Novak Zabukovec, redna profesorica na UP FAMNIT in UL FF: "Verjamemo, da je to tema, ki odpira nešteto idej. Jaz kot posameznik v socialnem, naravnem, grajenem, virtualnem ali kako drugače opredeljenem okolju. Jaz kot osebnost, ki se različno odzivam na dogodke v omenjenih okoljih. Jaz kot aktiven član, ki prispevam k bogastvu socialnih stikov, ali jaz, ki se zavedam pomena naravnega okolja. Jaz, ki mi je pomembno, da se dobro počutim v grajenem okolju, in seveda jaz, ki vedno kaj novega odkrijem v virtualnem okolju."

Okoli 250 udeležencev kongresa že spremlja program, ki vključuje štiri vabljena predavanja:

· Maria Ojala z Univerze Örrebro s predavanjem "Climate-change hope among young people",

· David Gosar s Pediatrične klinike Ljubljana s predavanjem "Digitalna preobrazba psihološke prakse in raziskovanja",

· Yannick Joye z Univerze v Vilni s predavanjem "Natural environments and psychological wellbeing - traditional theories, theory critique and outlining a novel account" in

· Ernest Ženko z UP s predavanjem "O psihologiji družbe".

V soboto, 18. 11. 2023, bo v sklopu kongresa potekal tudi ŠTUDENTSKI DAN, priložnost za študente, da se izrazijo in prispevajo k raznolikosti psihološkega raziskovanja.

Na četrtkovi otvoritveni slovesnosti so udeležence nagovorili prof. dr. Vlasta Novak Zabukovec, predsednica Programskega odbora, prof. dr. Anja Podlesek, predsednica Društva psihologov Slovenije, prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica UP, Eva Vodnik, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje in Dušica Boben, direktorica centra za psihodiagnostična sredstva.

Za glasbeni program je poskrbel vedno navdihujoči Rudi Bučar.