O-STA

Zdravstveni dom za študente ljubljanske univerze že 16ič v boj proti HPV

Okužba s HPV je najpogostejša spolno prenosljiva okužba, največkrat pa v povezavi z virusom HPV pomislimo na rak materničnega vratu. Virus HPV najpogosteje prenesejo osebe, ki se sploh ne zavedajo, da so okužene, medtem ko tiste z izraženimi simptomi in težavami, ki jih ti prenašajo, hitro opazijo prisotnost okužbe v obliki bradavic na spolovilih, včasih pa tudi drugje po telesu (obrazu, rokah, stopalih ...).

V želji po večji in boljši zaščiti mladih so v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani zato pripravili že 16. cepilni dan, ki bo na Aškerčevi 4 v Ljubljani potekal 17. januarja, od 7. do 19. ure. Obvezno je predhodno naročanje, in sicer do 16. januarja preko aplikacije doZdravnika. Pred prvo uporabo se morajo registrirati s številko zdravstvenega zavarovanja.

Kot so sporočili iz zdravstvenega doma, je okužba z virusom HPV najpogostejša spolno prenosljiva okužba, s katero se večina spolno aktivnih ljudi okuži vsaj enkrat v življenju. Najpogostejša je pri mladostnikih in mladih odraslih, starih od 15 do 25 let. Okužba je največkrat prehodna in mine brez večjih posledic, v nekaterih primerih pa je dolgotrajna in lahko povzroči nastanek genitalnih bradavic, predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu, zunanjega spolovila in zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih.

Na brezplačno cepljenje zato v zdravstvenem domu vabijo študentke zamudnice, torej rojene 1998 in mlajše, ki še niso bile cepljene, ter samoplačniško vse ostale študentke in študente, ki se želijo zaščititi pred okužbo s HPV.

Cepilni dan je namenjen vsem, ki se še niso cepili in bi se proti okužbi z virusom HPV radi cepili prvič, pa tudi tistim, ki so katerega izmed odmerkov že prejeli ter želijo opraviti cepljenje z drugim oziroma tretjim odmerkom. Za dosego učinkovite zaščite proti okužbi z virusi HPV po 14. letu starosti je namreč potrebno cepljenje po shemi s 3- mi odmerki.

Učinkovita zaščita pred boleznimi zaradi okužbe s HPV je cepljenje tako deklic kot dečkov, najbolje pred začetkom spolne aktivnosti. Za vse v 6. razredu osnovne šole je cepljenje proti HPV priporočeno in brezplačno v okviru nacionalnega programa cepljenja. Tista dekleta, ki so cepljenje v 6. razredu zamudila in so rojena 1998 ali pozneje, se lahko brezplačno cepijo pri svojem izbranem zdravniku. Ravno tako fantje, ki obiskujejo 7. ali 8. razred osnovne šole, ter še niso bili cepljeni.

Ne pozabimo tudi na NOVOST za fante - v breme osnovnega zdravstvenega zavarovanja se lahko cepijo vsi dijaki, ki v letošnjem šolskem letu obiskujejo 1. ali 3. letnik srednje šole.

Cepljenje proti HPV je priporočljivo tudi za fante in moške ter starejša dekleta in ženske, vendar pa je zanje samoplačniško.

S klikom na povezavo ste bližje zaščiti proti virusom HPV. Naredite to za svoje zdravje!