O-STA

Pustovanje 2024

Za pust so značilni maske, kostumi in šeme. V prvih desetih mesecih prejšnjega leta smo uvozili za več kot 7 milijonov EUR prazničnih, karnevalskih in drugih podobnih izdelkov; največ, 20 % skupne vrednosti uvoza, iz Kitajske.

Najbolj znane pustne sladice so krofi, flancati in miške. Če se boste cvrtja lotili doma, bo priprava cenejša, kot je bila pred enim letom.

Moka se je (skupno z drugimi izdelki iz žit) decembra 2023 v primerjavi z istim mesecem leto prej pocenila za 5,6 %, sladkor za 6,1 %, sveže polnomastno mleko za 3,9 %, jedilno olje (razen oljčnega) pa za 25,0 %. Podražila so se le jajca, in sicer za 7,2 %.

Na pust nas spomni tudi nekaj priimkov, ki jih najdemo med prebivalci Slovenije. Na začetku leta 2023 je bilo v državi 348 prebivalcev s priimkom Pust, 34 s priimkom Krof in 9 s priimkom Šema.

Med prebivalci Slovenije je bilo lani tudi 317 Kurentov. Zanimivo, največ s tem priimkom jih je prebivalo v osrednjeslovenski statistični regiji, v podravski, "deželi kurentov", pa le 13.