O-STA

Ko vaš kopilot na kolesu postaja samostojen kolesar

Bobike
DinoBike
Free2Play BeCool

Od kopilota na kolesu do samostojnega kolesarja

Ljubljana, 22.02.2024 - Kaj je lepšega od pustolovščin na dveh kolesih? Morda le še to, da lahko s pomočjo kolesarjenja izkušnjo odkrivanja sveta delite še z vašim otrokom. Kolesarjenje z malčkom je lahko nepozabna izkušnja, ki pa zahteva nekaj načrtovanja in predvsem skrb za varnost.

Mali potnik na kolesu

Nikar ne pozabimo, da je otrok že takoj, ko ga posadimo v otroški sedež na našem kolesu, udeleženec prometa in celo ene najbolj ranljivih skupin. Za njegovo varnost bomo najlažje poskrbeli z ustrezno izbiro kakovostnega sedeža in čelade. Bobike sedeži prihajajo iz najbolj kolesarsko prepoznavne dežele - Nizozemske. Izbiramo lahko med različicama, ki se namestita spredaj ali zadaj. Spredaj bomo veliko lažje vozili otroka od 9. meseca starosti, ki mu bo umeščenost med vaši roki vliva suverenost, užival pa bo lahko tudi v nemotenem razgledu na okolico. Na zadnji del kolesa namestimo sedež za večje otroke do 6. leta. Vsi sedeži Bobike so opremljeni s stremenci za noge, 3- ali 5-točkovnim varnostnim pasom, sistemi za preprosto namestitev in ustrezajo vsem varnostnim standardom. V njihovi ponudbi so tudi čelade, ki bodo učinkovito varovale vašega otroka v primeru padca, primerne pa so tudi za vožnjo s skirojem, poganjalcem ali kolesom.

Ko poskrbite za otrokovo varnost in udobje z vseh fizičnih vidikov, nikar ne zanemarite okoliščin, ki bodo v malčku vzbujale varnost in ostale prijetne občutke. Kot ponavadi lahko največ naredite sami - izberite neprometne poti, stranske ulice, ure, ko je na cestah manj prometa, urejene kolesarske poti in čas v dnevu, ko so temperature prijetne. V hladnejših dneh otroka ustrezno oblecite, saj bo kot pasivni udeleženec kolesarske dogodivščine precej fizično neaktiven in ga bo prej zazeblo. Ker pa so pred nami pomladni dnevi, ko smo vsi željni sončnih žarkov, morda ni odveč, da omenimo tudi ustrezno zaščito pred soncem. Sončna očala ter seveda oblačila in kremo z UV filtrom.

Pomožna kolesca ali poganjalci

Uporaba otroških sedežev za na kolesa lahko sicer traja vse do 6. leta oz. 22 kilogramov, a večina otrok bo precej hitro pokazala željo, da bi bili v odkrivanje sveta vpeti tudi bolj aktivno. Mlajši brat kolesa - poganjalček - bo v otroku izzval spretnost lovljenja ravnotežja. Včasih smo se vožnje kolesa učili s pomočjo pomožnih kolesc, danes pa je na voljo še poganjalec, kjer se veščin vožnje kolesa lotimo pri sami osnovi - lovljenju ravnotežja. Opazili boste, da malčki to veščino hitro usvojijo in jo s pridom prenesejo tudi na ostala področja. Kaj kmalu bodo s poganjalcem švigali pred nami in na tem mestu ni odveč, da vztrajamo na dajanju osnovnih navodil, kot so: "Počakaj, ustavi se, levo, desno ..." Povsem naravno je, da bo otroka na novo odkrit način gibanja prevzel, a ne pozabimo, da bodo vsa ta navodila dobra podlaga za vključevanje v dejanski promet.

Pri izbiri poganjalca je treba paziti, da je primeren za otrokovo starost, višino in telesno maso, ter da omogoča enostavno prilagajanje sedeža in krmila. Free 2 Move združuje vse to, zaradi lahkega ogrodja ga bo malček z lahkoto obvladal, kolesa pa so iz pene, kar pomeni, da se bo brez težav peljal praktično po kateri koli podlagi.

Njegovo veličanstvo - kolo

Ko malček poganjalca preraste, ponavadi že suvereno obvlada spretnost lovljenja ravnotežja in na nas je samo še to, da mu predstavimo gibalni vzorec vrtenja pedal. Seveda je najslajša obveznost izbira kolesa. Pri tem je pomembno izbrati takšnega, ki je primeren otrokovi starosti in velikosti. Otroško kolo naj ima ergonomsko oblikovan okvir, ustrezno nastavljiv sedež in krmilo. Prav tako je ključnega pomena, da kolo vsebuje vso obvezno opremo, kot so zavore, luči, odsevniki, zvonec itd. Vse to imajo kolesa Dino bikes, ki so na voljo v velikostih od 12-16 col, poleg vse obvezne opreme pa so nadvse atraktivnega videza in vzdržljivi, tako da bodo z lahkoto služili še bratcem in sestram.

Redno vzdrževanje kolesa in ostale opreme je ključnega pomena za varno kolesarjenje. Pred vsako vožnjo preverite pnevmatike, zavore in druge ključne dele kolesa. Priporočila NIJZ jasno poudarjajo, da otroci šele okrog 10. leta starosti razvijejo potrebne sposobnosti za samostojno varno kolesarjenje na cesti. Ključno je, da otroka do tega obdobja vedno spremljate v prometu in mu z upoštevanjem cestnoprometnih pravil dajete zgled. Ne glede na starost otroka je uporaba kolesarske čelade obvezna, saj varuje otrokovo glavo pred morebitnimi poškodbami.

Pod črto naj bo kolesarjenje z otrokom predvsem zabavno in sproščeno doživetje, polno smeha in skupnih trenutkov, ki jih boste še dolgo v spominu. Predstavlja naj obliko druženja, odkrivanja sveta, uživanja v sami poti in ne le v cilju ter seveda prijetno obliko gibanja.

Srečno na poteh!