O-STA

Na UL FE ponovno tradicionalni Festival inovativnih tehnologij

Na UL FE bo to soboto ponovno potekal Festival inovativnih tehnologij. (foto_arhiv UL FE)
FIT združuje različna tekmovanja iz znanja s področja inovativnih tehnologij. (foto_arhiv UL FE)
Med učenci osnovnih šol postaja FIT vedno bolj priljubljen. (foto_arhiv UL FE)

V soboto, 9. marca, bo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) potekal tradicionalni Festival inovativnih tehnologij (FIT), ki pod eno streho združuje različna tekmovanja s področja inovativnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), zlasti računalništva in elektrotehnike. Namen dogodka, ki ga organizirata UL FE in Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), je približevanje znanstvenih in raziskovalnih dosežkov na področju IKT mladim generacijam v Sloveniji.

Pridobivanje novih veščin in znanj

Osrednji del dogajanja bo tekmovanje, ki obsega različna tehnološka področja in je namenjeno učencem 8. in 9. razredov osnovne šole. Ti se bodo pomerili na področjih, kot so digitalna fotografija, multimedija (video montaža in snemanje), robotika in oblikovanje predstavitev. Udeleženci bodo skozi praktične eksperimente spoznali osnovne tehnološke zakonitosti in nato pridobljeno preverili na "izpitni" poli.

Brezplačna delavnica za mentorje tekmovalcev

Letošnja novost je kratko pedagoško usposabljanje za mentorice in mentorje za izvedbo projekta Elektronika z robotiko. Gre za izdelan program izbirnega predmeta ali interesnega krožka oziroma učne vsebine znotraj predmetov s področja fizike in tehnike. Usposabljanje je brezplačno, traja dve uri in je namenjeno učiteljem fizike, tehnike, matematike in računalništva. Na splošni predstavitvi se bodo udeleženci seznanili z izdelki, ki jih učenci naredijo tekom šolskega leta, ter učnim načrtom in gradivi. Sledila bo praktična delavnica, na kateri bodo sami sestavili enega izmed izdelkov. Več o projektu si lahko preberete na spletni strani www.elektronikazrobotiko.si.

Med učenci osnovnih šol postaja Festival inovativnih tehnologij vedno bolj priljubljen, mladi tekmovalci pa iz leta v leto presenečajo s količino usvojenega znanja in iznajdljivosti. Otvoritev dogodka bo v soboto, 9. marca, ob 9. uri na UL FE (Tržaška 25, Ljubljana). Po odprtju se bodo med 9.30 in 14.00 osnovno- in srednješolci pomerili v različnih tekmovanjih. Program dogajanja je na voljo tukaj.