O-STA

Galerija na prostem letos obeležuje 20-letnico vstopa v EU

Pod sliko: Dijaki z Gimnazije Celje-Center ob ustvarjanju plakata

Celje, 2. april 2024 - Prazniku Mestne občine Celje se vsako leto pridružujejo otroci in mladi s celjskih šol in zavodov z Galerijo na prostem, velikimi unikatnimi plakati, ki jih razstavimo po vsem mestu. Letos so ustvarjanje posvetili 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Galerija na prostem je del uspešnega in dolgoletnega projekta Mladi za Celje.

Danes bomo na velikih plakatih ('jumbo' panojih) po mestu razstavili prvih 10 izdelkov, vse do sredine maja se jih bo zvrstilo 27. Poslikave so nastajale v različnih vzgojno-izobraževalnih ustanovah, vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, Celjskem mladinskem centru, Dijaškem in študentskem domu, Društvu Otroci otrokom in Zavodu Za vas živim. Pri poslikavah je sodelovalo več kot 160 mladih ustvarjalcev, dvakrat več kot lani.

Mladi likovniki so ustvarjali na temo 20. obletnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo in se tako pridružili praznovanju tega mejnika.

Prvega maja 2004 je Slovenija skupaj še z devetimi državami srednje in vzhodne Evrope postala polnopravna članica Evropske unije. To je bila peta in največja širitev Evropske unije v njeni dosedanji zgodovini. S članstvom v EU smo pridobili finančne in razvojne prednosti, kot državljanom EU so se nam odprle možnosti za zaposlovanje v drugih državah članicah, potovanje znotraj EU je postalo enostavnejše, s skupnim denarjem sta se poenostavila tudi poslovanje podjetij in potrošnja posameznikov.

Z letošnjo Galerijo na prostem želimo someščanom in obiskovalcem našega mesta poslali svojevrstno slikovito sporočilo, da je slovenski narod enakopraven in enakovreden ostalim evropskim narodom in kulturam, kakor tudi, da smo kot narod družbeno odgovorni in si prizadevamo za uresničevanje in ohranjanje vseh vrednot Evropske unije.

Unikatne poslikave mladih v Galeriji na prostem bodo na različnih lokacijah (po sklopih) na ogled do 15. maja.