O-STA

Odločimo se in preprečimo več vrst rakov

HPV je najpogostejša spolno prenosljiva okužba, ki prizadene tako moške kot ženske. Virus HPV se širi s spolnimi stiki, lahko pa se nahaja na koži in sluznici. Poznamo več vrst genotipov HPV, najbolj nevarni so visokorizični genotipi, saj okužba z njimi lahko voodi v razvoj predrakavih sprememb in raka.

Celične spremembe potekajo počasi in se razvijajo več let. V tem obdobju se zdrave celice najprej spremenijo v predrakave, ki imajo že nekatere rakave lastnosti, vendar se ne delijo nenadzorovano, ne rastejo invazivno in ne zasevajo. Iz njih se, če jih ne zdravimo, postopno razvije rak. Ginekolog lahko s testom PAP (brisom materničnega vratu) predrakave celice odkrije in pravočasno zdravi.

Vsako leto se v Sloveniji približno 200 ljudi spopade z rakom, ki ga povzročajo humani (človeški) papiloma virusi (HPV). Med temi primeri so raki pri ženskah in pri moških. Statistika pravi, da je na leto kar 15 takih primerov raka iz regije Koper.

Pozor: Okužba s HPV in najpogostejši raki, ki so posledica okužbe

Najpomembnejši korak v boju proti okužbam s HPV, ki lahko vodijo v razvoj različnih rakov, je cepljenje, za katerega je dokazano, da je varno in učinkovito. Pomembno je razumeti, da okužbe s HPV niso omejene samo na ženske. Poleg raka materničnega vratu lahko HPV povzroči tudi druge vrste raka, ki lahko prizadenejo tudi moške, recimo rak zadnjika, penisa in ustnega dela žrela. Poleg tega lahko pri obeh spolih povzroči tudi genitalne bradavice.

Zakaj je cepljenje pomembno?

Čeprav je cepljenje proti HPV prostovoljno, je vseeno ključno za zaščito pred HPV okužbami. Najboljši način za preprečevanje okužb, ki povzročajo večino primerov raka materničnega vratu, večino raka zadnjika, skoraj 80% raka nožnice, četrtino raka ženskega zunanjega spolovila, polovico raka penisa, tretjino raka ustnega dela žrela ter večino primerov genitalnih bradavic in papilomov grla pri obeh spolih, je zgodnje cepljenje proti HPV. Za vsakega starša je misel, da lahko najbolje poskrbi za svojega otroka, pravzaprav najbolj pomirjujoča.

Cepljenje s prvim odmerkom je pomembno že v 6.razredu osnovne šole. "Cepljenje izvajamo v sklopu sistematskih pregledov in sicer prvič v 6. razredu osnovne šole. Za drugi odmerek pa se pri nas zglasijo otroci v spremstvu staršev. Možnost cepljenja nato ponudimo še v 8. razredu osnovne šole, ter v 1. in 3. letniku srednje šole." pojasni Doroteja Dobrinja,dipl. med. sestra in vodja zdravstvene nege enote Otroško šolskega dispanzerja v Zdravstvenem domu Koper.

Kot dipl. med. sestra in vodja zdravstvene nege enote Otroško šolskega dispanzerja, kako pomembna se vam zdi vloga medicinskih sester pri ozaveščanju populacije o virusih HPV?

Vsekakor je vloga medicinske sestre izjemno pomembna. Prvič so informacije o cepljenju s HPV podane ob obiskih osnovnih šol, kjer medicinske sestre Zdravstveno vzgojnega centra zelo obširno podajo informacije tako o okužbah s HPV, kot o možnostih preprečevanja, ki vključujejo tudi cepljenje. Vsebina se nato podaja ob vseh zgoraj naštetih obiskih naše enote znotraj sistematskih pregledov.

Ob tem Doroteja Dobrinja poudari še, da lahko vsaka medicinska sestra poskrbi za to, da oseba oziroma starš dobi dovolj informacij o HPV in se tako odloči za cepljenje. "Tako je. Vse pomembne informacije na razumljiv način podajo medicinske sestre, je pa v naši enoti vedno na razpolago, oz. za pojasnilo prisoten tudi pediater."

Kako se okužba s HPV razširi?

HPV so virusi, ki živijo v koži in sluznicah ljudi. Okužbe z njimi so zelo pogoste, saj se vsaj enkrat v življenju okužimo skoraj vsi. Okužba se prenaša s tesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, med različnimi deli telesa jo lahko prenašamo tudi z rokami. Okužba s HPV je ena najpogostejših prenosljivih spolnih bolezni, ki se pojavi med 80% in 90% spolno aktivnih ljudi. Največ okužb se zgodi med mladostniki in mlajšimi odraslimi, starimi med 15 in 25 let.

Tihi sovražnik

Dolgotrajna okužba z vsaj enim od rizičnih tipov HPV je vedno vzrok za nastanek raka, bodisi raka materničnega vratu, raka penisa, raka zadnjika in druge. A vedeti je potrebno, da za okužbo s HPV ni zdravila. Zdravijo se lahko le bolezni, ki nastanejo kot posledica okužbe.

Kot pojasnjuje Doroteja Dobrinja, dipl. med. sestra in vodja zdravstvene nege enote Otroško šolskega dispanzerja v Zdravstvenem domu Koper, se v ZD Koper, v enoti Otroško šolskega dispanzerja lahko cepijo tudi tako imenovane "zamudnice" in "zamudniki". Predhodno za to običajno dogovorijo le ustrezen termin.

Pomembnost cepiva za moške in ženske, fante in punce

Ker je okužba pogosta pri obeh spolih, se priporoča cepljenje tako deklet kot fantov. Najbolje je, da se cepijo pred prvim spolnim stikom, saj cepivo, kot že omenjeno, ne zdravi že obstoječih okužb.

Raziskave kažejo, da je najbolj učinkovito, če so otroci cepljeni v zgodnjem mladostništvu. Zato se cepljenje proti HPV izvaja v šestem razredu. Poleg tega je cepljenje proti HPV vključeno v obvezno zdravstveno zavarovanje, kar pomeni, da je na voljo brezplačno za dekleta do 26. leta in fante, ki so bili v šolskem letu 2021/22 ali kasneje v šestem razredu. Dodatno je letos možno brezplačno cepljenje proti HPV tudi vseh dijakov v 1. in 3. letniku srednje šole.