O-STA

Celje bo dobilo lokalni načrt hodljivosti za varne in dostopne poti

MESTNA OBČINA CELJE

KABINET ŽUPANA

Trg celjskih knezov 9, 3000 Celje

T 03 42 65 650

kabinet-zupana@celje.si

www.celje.si

DŠ 56012390

Sporočilo za javnost

Celje, 29. maj 2024 - Hoja je najbolj zdrav, varen in dostopen način mobilnosti, lahko je vsakdanja rutina na poti v šolo oziroma službo ali pa način preživljanja prostega časa. Pozitivnih učinkov hoje se zavedamo tudi na Mestni občini Celje, kjer skupaj s partnerji izvajamo program Aktivno v šolo in zdravo mesto. Naš cilj je izdelava načrta hodljivosti za varne in dostopne pešpoti.

V sklopu aktivnosti za izdelavo načrta hodljivosti smo na sprehod in pogovor povabili učence Osnovne šole Lava. Pogovarjali smo se o tem, kako prihajajo v šolo, s kom po navadi pridejo, katere poti uporabljajo in kakšne so nevarnosti na tej poti.

Učenci so nam na sprehodu zaupali, da večino šolskega leta v šolo hodijo peš. Na poti v šolo se počutijo varno in raje prihajajo peš kot z avtomobilom ali avtobusom. Radi ubirajo poti, na katerih jim drevesa nudijo senco. Peš hodijo tudi na popoldanske prostočasne aktivnosti, če le niso preveč oddaljene. Tudi nekateri njihovi starši hodijo v službo peš ali s kolesom, smo izvedeli od otrok, ki se jim pot v šolo ne zdi predolga, na poti uživajo ter se ob prihodu v šolo in domov počutijo odlično. Učenci so na sprehodu prvič slišali za Pešbus in Bicivlak, katerima bi se v prihodnosti z veseljem pridružili.

Dragocene izkušnje osnovnošolcev bomo lahko uporabili pri snovanju načrta hodljivosti.

Program Aktivno v šolo in zdravo mesto je program, ki ga vodi IPOP - Inštitut za politike prostora, pri izvajanju sodeluje CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp, sofinancira pa ga Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

***

Celje, 29. maj 2024

Številka zadeve: 091-6/2024