O-STA

V Velenju nadaljujemo z zasaditvijo dreves

V torek, 11. junija, bomo ob 11. uri na zelenici med Osnovno šolo Antona Aškerca in Osnovno šolo Gustava Šiliha ter tudi ob Paki zasadili 44 dreves, in sicer 5 lipovcev, 7 japonskih cercidifilov, 2 omoriki, 4 bore, 2 magnoliji, 6 tulipanovcev, 5 srebrnih lip, 2 javorja, 3 gloge, 2 vrbi, 3 stebraste gabre in 3 divje kostanje. Zavedamo se, kako pomembna so drevesa za življenje v mestu, saj čistijo zrak, ohlajajo mesta in ulice, nas ščitijo pred soncem in še mnogo drugimi vremenskimi vplivi. Lani smo morali žal odstraniti mogočno vrbo, ki je rasla na tej zelenici, saj je veter močno poškodoval njen habitus z lomljenjem vej. Preden smo odstranili tudi štor, je koncesionar naredil potaknjence te vrbe, ki so se že dobro ukoreninili in, ko bodo pripravljeni za saditev, bomo enega zagotovo zasadili prav na tej zelenici.

Na zasaditvi bodo sodelovali župan Mestne občine Velenje Peter Dermol ter učenci in učitelji obeh osnovnih šol.

V Velenju imamo od leta 2021 Komisijo za urejanje drevnine, zelenic in nasadov. Komisijo sestavljajo dva predstavnika Urada za komunalne dejavnosti, dve predstavnici Urada za urejanje prostora, dva predstavnika koncesionarja ter zunanja sodelavka - arboristka. Naloga komisije je, da preuči vsako pobudo, predlog ali prijavo in zanjo najde ustrezne rešitve. Od vseh obravnavanih vlog (okrog 300 do sedaj) je koncesija odobrila manj kot 15 vlog za odstranitev dreves, ki so dejansko ogrožala varnost prebivalcev ali premoženja (z izjemo vetroloma, kjer je bilo zaradi poškodb potrebno drevesa odstraniti). Komisija si zelo prizadeva za ohranitev vsakega drevesa in se za odstranitev odloči le takrat, ko je to nujno potrebno. Je pa delo koncesionarja in odločanje komisije vezano na zemljišča v lasti občine oz. površine javnega dobra, kjer ima občina svoje pristojnosti.

Letos bomo dali posodobiti kataster urbanega drevja, ki smo ga izdelali leta 2009, izdelali bomo tudi načrt upravljanja z mestno drevnino. V letu 2023 smo zasadili več kot 170 dreves, letos bomo zasadili vsaj toliko dreves, kot jih je padlo v vetrolomu 2023, torej okoli 200 dreves. V prihodnje bomo izvajali večjo kontrolo nad izvajanjem nalog koncesionarja, da bi preprečili nepravilnosti pri ravnanju z drevnino in tudi na drugih področjih, bolj želimo sodelovati tudi z lastniki zasebnih zelenih površin, jih osveščati in za njih organizirati izobraževanja. Resnično si želimo odgovornega ravnanja z drevjem v vseh fazah od načrtovanja do razvoja, sajenja, vzdrževanja. Drevesni fond, ki ga imamo, želimo ohranjati in nadgrajevati.

V Velenju smo pretekli mesec 31 novih dreves zasadili v bližini Vrtca Tinkara, aprila letos pa smo v sodelovanju z Družbo Slovenski državni gozdovi zasadili 800 dreves za Vilo Herberstein, 3 drevesa smo zasadili ob Cesti talcev, letos načrtujemo zasaditev še več kot 80 dreves na različnih lokacijah (po Sončnem parku, v Starem Velenju ter ob poti na grad).

Na zasaditev prijazno vabimo predstavnike medijev!

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje