O-STA

Lucija Karnelutti in Mladi forum SD z akcionizmom "Domopoli": Dostop do stanovanja mora postati uresničena pravica, ne zgolj prazna beseda

Kandidatka za evropsko poslanko Lucija Karnelutti in ekipa Mladega foruma SD je danes na Prešernovem trgu v Ljubljani odigrala družabno igro "Domopolija". Inovativna inštalacija je z vizualno in interaktivno uprizoritvijo osvetlila stanovanjsko krizo, s katero se soočajo mladi v Sloveniji in širše v Evropi.

"Domopoli je satirična različica popularne družabne igre Monopoly, s katero želimo prikazati realno stanje na nepremičninskem trgu v Ljubljani in širše. Namesto igralnih polj z nepremičninami, ki jih lahko igralci klasičnega Monopolija kupijo, igralci Domopolija najemajo nepremičnine za en krog. Edina igralna polja, ki jih igralci dejansko "lahko" kupijo, so na koncu, a si jih - podobno kot na trgu nepremičnin - niso sposobni privoščiti. Razlog je realno stanje mladih na današnjem nepremičninskem trgu, ki nam v najboljšem primeru nudi kratkoročni najem stanovanj po zasoljenih cenah, lastništvo nepremičnin pa se zdi kot utopična ideja," je pojasnila Lucija Karnelutti.

Namesto igralnih kart, ki v klasični igri pomagajo igralcem, v Domopoliju poznamo igralne karte "stroški" in "kapitalizem", kjer se mora igralec soočiti z vsakodnevnimi tegobami, kot so npr. draginja, inflacija in povišano doplačilo za študentske bone, so izpostavili v Mladem forumu SD. Končni cilj igre je, da igralci "preživijo" čim več krogov na trgu in v sistemu, ki jim to v svojih temeljih izrazito onemogoča. Na ta način bodo igralci in tudi gledalci lahko dobili realen prikaz današnjega stanja.

V Mladem forumu želijo s to akcijo, ki je zgolj ena izmed mnogih v sklopu kampanje s področja stanovanjske problematike, opozoriti na naraščajoče nevzdržno stanje na področju pomanjkanja dostopnih stanovanj.

"Solidarnost in človekova varnost, ki morata biti v središču politik, sta neločljivo povezani z bivanjskim vprašanjem posameznika. Stanovanjska problematika je v Sloveniji prisotna že vsaj zadnjih 20 let, stanje pa se vztrajno slabša. Omejen dostop do stanovanj mladim onemogoča študij, omejuje možnosti zaposlitve in preprečuje začetek samostojnega življenja. Slovenija pa na področju stanovanjske problematike ni osamljena, saj gre za vseevropski problem, ki zahteva vseevropske rešitve. Kot kandidatka Mladega foruma Socialnih demokratov za Evropski parlament se zavzemam za sprejetje vseevropske strategije za dostopnost do stanovanj, za ustrezen okvir na EU ravni za regulacijo ponudbe stanovanj za kratkoročni najem preko spletnih platform in spodbujanje gradnje javnih neprofitnih najemnih stanovanj za mlade. Potrebujemo tudi evropski sklad za naložbe v javna, neprofitna, dostojna in primerna stanovanja, namenjenega ustvarjanju in ohranjanju nizkocenovnih stanovanj ter ustrezno obdavčenje nezasedenih stanovanj ter nadaljnjih nepremičnin in večjo regulacijo pred špekultivnimi naložbami v stanovanja," je izpostavila kandidatka SD Lucija Karnelutti.