O-STA

Socialni demokrati pozdravljamo priznanje samostojne in neodvisne države Palestine


Slovenija tako, skupaj z drugimi podobno mislečimi državami, vodi zgodovinski proces priznanja in s tem poziva k premirju ter daje jasno podporo rešitvi dveh držav. Priznanje bo ustvarilo bolj enakovredne in pravične pogoje za pogajanja, saj bosta obe strani vstopili v mirovni proces kot suvereni državi z enakimi pravicami in z enakimi dolžnostmi. Samostojna in suverena država bo imela tudi večje možnosti za izvedbo vseh političnih reform, krepitev pravosodja in pa boja proti korupciji.

Čakanje na konec konflikta na Bližnjem vzhodu bi pomenilo poglabljanje humanitarne katastrofe v Gazi in nadaljevanje trenutnega stanja trpljenja ter negotovosti Palestincev.

Verjamemo, da je edina možna rešitev za izraelsko-palestinski konflikt rešitev dveh držav, saj lahko samo obstoj dveh samostojnih držav, ki bosta živeli v miru in v sožitju, zagotovi mir, varnost in stabilnost v regiji.

Priznanje Palestine predstavlja izraz humanosti, zgodovinske pravičnosti in potrditev pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe.

V teh težkih časih potrebujejo Palestinci predvsem sporočilo upanja, da je mogoče doseči trajno premirje v Gazi in politično rešitev konflikta, ki bi jim zagotovila mir in varnost v prihodnosti.