O-STA

Aleksandra Vasiljević in dr. Aleksander Jevšek: Zagotovimo zeleni prehod, pravičen do ljudi

Socialni demokrati so na današnji novinarski konferenci predstavili programski steber "Zelena Evropa, zelena Slovenija", na kateri so predstavili svoje programske cilje na področju socialno pravičnega zelenega prehoda, energetske neodvisnosti in trajnostne mobilnosti.

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek je na izpostavil, da se Socialni demokrati zavzemajo za zeleno Evropo. "V SD zastopamo stališče, da moramo imeti socialno pravičen zeleni prihod, ki ne sme pozabiti na nikogar in ne sme biti privilegij za bogate ljudi ali izključevati revnih," je dejal. Kot primer je navedel programe, ki jih izvaja Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj iz zadnje finančne perspektive, katerim se namenja kar 793 milijonov evrov sredstev. Kot najpomembnejše pa je izpostavil sredstva, ki se za zeleni prehod namenja za dve premogovniški regiji, Savinjsko-Šaleška in Zasavska se namenja dodatnih 240 milijonov evrov. Ob tem je dr. Aleksander Jevšek izpostavil, da "Socialni demokrati nameravamo zeleni prehod izvesti konkretno in resno".

Podžupanja Mestne občine Velenje Aleksandra Vasiljević je izpostavila moramo energetsko neodvisnost Evropske unije, ki naj temelji na čisti energiji in ogljični nevtralnosti Evrope do leta 2050. Poudarila je nujnost vlaganja v razvoj novih zelenih tehnologij ter da Socialni demokrati zavračajo uvoz energije iz držav, ki ne delijo vrednot Evropske unije, med drugim spoštovanje človekovih pravic, in imajo nedemokratične avtoritarne režime. Ob tem pa poudarila, da bomo pospešili vlaganja v obnovljive vire energije, energetsko neodvisnost, cenovno ugodnost in samozadostnost virov čiste energije za potrebe Evropske unije.

Istočasno je Vasiljević izpostavila pomen trajnostne mobilnosti s poudarkom na širitvi evropskega omrežja hitrih vlakov in nadgradnjo železniškega omrežja mora Evropska unija razumeti kot ključni gospodarski in družbeni projekt za krepitev povezanosti med državami članicami in znotraj posameznih držav članic. Novinarsko konferenco je Aleksandra Vasiljević zaključila z besedami, da "smo Socialni demokrati za zeleni prehod, za energetsko neodvisnost in za trajnostno mobilnost".

Videoposnetek novinarske konference: https://we.tl/t-s8ey4sIbyn