O-STA

Nicolas Schmit in Matjaž Nemec: Socialna demokracija je edina realna alternativa neuspešni politiki konservativnih sil, ki so zadnjih dvajset let vodile EU

Nicolas Schmit in Matjaž Nemec: Socialna demokracija je edina realna alternativa neuspešni politiki konservativnih sil, ki so zadnjih dvajset let vodile EU

Pred iztekom kampanje za evropske volitve je Socialne demokrate danes v Sloveniji obiskal vodilni kandidat evropskih socialistov in socialdemokratov ter aktualni komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit. Po delovnem pogovoru s predstavniki sindikatov ter delodajalskih združenj sta socialdemokratski kandidat za predsednika prihodnje Evropske komisije Schmit ter nosilec liste SD Matjaž Nemec na Prešernovem trgu v izjavi izpostavila, da je socialna demokracija edina realna alternativa neuspešni politiki konservativnih sil, ki so zadnjih dvajset let vodile EU.

Nemec je uvodoma izpostavil delo stranke v preteklem mesecu, po njegovi oceni se vse bolj izkazuje priložnost, da SD v Sloveniji naredi pomemben korak naprej. "Naš program Močna Evropa, močna Slovenija ponuja prave odgovore na ključne izzive EU, socialdemokratski kandidat Schmit pa je edini pravi odgovor na neučinkovito in škodljivo politiko evropske ljudske stranke in dosedanje predsednice Komisije von der Leyen," je bil jasen. Opomnil je na Berlinsko deklaracijo, ki jo je evropska družina socialistov in socialdemokratov podpisala maja letošnje leto. Z deklaracijo se tudi slovenski Socialni demokrati zavezujejo, da s skrajno desnico, ekstremizmi in populizmi ne bodo sodelovali.

Schmit je izrazil hvaležnost za povabilo v Ljubljano, ki je, kot je dodal, izjemno lepo mesto. V šali je pripomnil, da na obisku ni kot turist, temveč kot vodilni kandidat evropskih socialistov in socialdemokratov za predsednika Evropske komisije. "Za to vlogo sem se odločil, ker verjamem v Evropsko unijo, ki naj bo socialna, demokratična ter spoštljiva do temeljnih vrednot, ki so na žalost na udaru nacionalizmov, ki zajedajo v človekove pravice, pa pravice manjšin in delavcev ter širijo strah in razkole," je bil nadalje jasen Schmit. V oziru do uresničevanja solidarnosti, je slednji spomnil na avgustovske poplave, ki so prizadele Slovenijo, "ko smo občutili, kaj pomenijo klimatske spremembe."

"Solidarnost je ideja Evrope, ki jo branimo evropski socialdemokrati. To je ideja, ki nasproti skrajni desnici kot ultimativne zaveze postavlja vladavino prava, človekove pravice, pravice žensk, ki so na primer v Italiji danes močno okrnjene. Razjedanje teh pravic je delo sil, ki svojo vizijo iščejo v temni preteklosti, ki je milijonom Evropejk in Evropejcem povzročila neizmerno gorje. Zato smo socialni demokrati na evropski ravni podpisali zavezo o nesodelovanju s skrajno desnico," je še poudaril socialdemokratski kandidat za predsednika Komisije.

Schmit je bil jasen, da si želi Evropsko unijo približati ljudem ter sodelovati z mladimi, katerim je v izjavi namenil še posebno pozornost. "Želim biti kandidat mlade generacije, ki verjamejo, da je lahko naša evropska skupnost boljša, bolj socialna, da se Evropska unija prične resneje kot doslej ukvarjati s stanovanjsko problematiko ter za boljše pogoje delavcev. Soočamo se z velikim porastom življenjskih stroškov, čemur pod taktirko konservativne večine ni bilo namenjeno dovolj pozornosti. To moramo spremeniti," je še dodal Schmit. Ob tem je pohvalil aktualna evropska poslanca iz vrst S&D dr. Milana Brgleza in Matjaža Nemca. Kot je poudaril, ga s slednjim veže dobro sodelovanja glede izzivov obmejne problematike, z Brglezom pa tesno sodelujeta na vprašanjih socialne politike.

"Če si ljudje v Sloveniji želijo sprememb, in verjamem, da je temu tako, potrebujemo drugačno vizijo politike kot jo zagovarja von der Leyen. Verjamem, da je edini prava pot sprememb, da ljudje v čim večjem številu volijo Socialne demokrate," je zaključil Nicolas Schmit.

"Nicolas ni samo vodilni socialdemokratski kandidat, je naš prijatelj, ki se mu najlepše zahvaljujemo za podporo te dni. Ta čas lahko Socialni demokrati tudi prvič na glas govorimo o možnosti drugega mandata, kajti verjamem, da ljudje v vse večjem številu prepoznavajo alternativo konservativnim in skrajno desnim politikam," je dodal nosilec liste Socialnih demokratov Matjaž Nemec.


Videoposnetek novinarske konference: https://fb.watch/sxu4RSg-d3/