O-STA

Korak bliže prenovi Kajuhovega doma

Sporočilo za javnost

Celje, 2. julij 2024 - Pri enem najpomembnejših projektov Mestne občine Celje, prenovi Kajuhovega doma, smo dosegli pomemben mejnik - prejeli smo pravnomočno gradbeno dovoljenje, ki omogoča prijavo projekta v drugo fazo za pridobitev evropskih sredstev iz mehanizma CTN. S prenovo te prepoznavne celjske stavbe želimo ustvariti vsem dostopno kreativno stičišče, kjer se bo moč povezane in aktivne skupnosti gradila in utrjevala skozi ustvarjalnost, učenje, podjetnost, inovativnost in skupno druženje.

Projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja je izdelalo podjetje KOMBINAT arhitekti, projektiranje, d. o. o. Osnova je bila obširna projektna naloga, ki smo jo lani poleti skozi participativni proces vključevanja uporabnikov izvedli skupaj z urbanističnim studiem Prostorož.

Na Mestni občini Celje želimo z vključevanjem bodočih uporabnikov graditi ustvarjalno in aktivno skupnost, ki izhaja iz neposrednih potreb in želja tistih, ki bodo v stavbi delali in ustvarjali, se družili, jo obiskovali ter v njej živeli in jo razvijali. Želimo si, da stavba s prenovo odpre vrata živahni skupnosti, ki je v Celju že doma in odlično deluje, manjka ji le še skupen dom. Že v tem trenutku so prostori Kajuhovega doma namenjeni začasni rabi in različnim uporabnikom, ki stavbo aktivno pripravljajo na njeno pomembno bodočo vlogo v našem mestu, ko bodo v domu prostor dobili raznoliki ustvarjalci s področji kreativnih industrij, kulture in umetnosti, izobraževanja, pa tudi literati, arhitekti, oblikovalci, drugi ustvarjalni in podjetni posamezniki ter društva s področja ljubiteljske kulture.

Prenovo Kajuhovega doma smo v začetku junija kot primer dobre prakse predstavili na eni največjih konferenc s področja prostora - Urban Future 2024 - v Rotterdamu. Monika Tominšek, vodja Službe za razvoj, projekte in gospodarstvo na MOC, je proces snovanja projekta prenove Kajuhovega doma predstavila v sklopu panela "Kako preoblikovati zgodovinske prostore z inovativnimi urbanimi pristopi". Govorila je o tem, kako oživiti pozabljene prostore, ki skozi participativni pristop zaživijo kot živahne in raznolike skupnosti ter kako v proces načrtovanja vključiti javnost, predvsem pa prihodnje uporabnike. Prav tako je projekt kot primer dobre prakse predstavila tudi na dogodku Centra za kreativnost pri Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj ter Ministrstvu za kulturo, in sicer na temo Potenciali za regionalni razvoj v sodelovanju s kulturnim in kreativnim sektorjem.

Veselimo se prihodnjih mesecev in naslednjih korakov do novega doma celjske ustvarjalne skupnosti.

***

Celje, 2. julij 2024

Št. zadeve: 091-7/2024