O-STA

Hrvaška - med prebivalci Slovenije najbolj priljubljena poletna destinacija

Glavni razlog zasebnih potovanj preživljanje prostega časa oziroma počitnice

Preživljanje prostega časa oz. počitnice so bile razlog za 7 od 10, obisk sorodnikov in prijateljev pa za 3 od 10 zasebnih potovanj prebivalcev Slovenije med julijem in septembrom 2023. V teh treh mesecih je bilo opravljenih kar 40 % vseh zasebnih potovanj v tem letu.

Promet na slovenskih cestah med počitnicami zgoščen

V poletnih mesecih se promet močno poveča predvsem zaradi turistov, tako tujih kot domačih. To potrjujejo tudi podatki o številu potniških vozil na cestnih mejnih prehodih Slovenije s sosednjimi državami.

Po podatkih o turističnih potovanjih se namreč tudi večina prebivalcev Slovenije na zasebna potovanja odpravi z osebnim cestnim motornim vozilom (v lanskem 3. četrtletju pri 88 % zasebnih potovanj).

Največ gostovanj domačih uporabnikov mobilnih storitev na Hrvaškem

Tudi statistika o gostovanju domačih uporabnikov mobilnih storitev v tujih omrežjih nakazuje izrazito turistično sezonskost. Večina - okoli tri četrtine vseh - gostovanj uporabnikov mobilnih storitev v tujih omrežjih je bila julija lani opravljena v sosednjih državah, največ na Hrvaškem.

Med julijem in septembrom lani je bila sicer tujina cilj pri 58 % vseh zasebnih potovanj, od tega je dve tretjini predstavljala Hrvaška.

Poleti med tujimi turisti v Sloveniji večinoma gosti iz EU

Največ prihodov tujih turistov v Slovenijo praviloma zaznavamo v dveh počitniških mesecih - julija in avgusta. Lanski julij je bil po obdobju epidemije mesec z največjim številom prihodov tujih turistov, tj. skoraj 877.000. Največ, 16 %, je bilo prihodov turistov iz Nemčije, veliko večino preostalih tujih turistov pa so predstavljali gosti iz drugih držav Evropske unije.

Povprečni izdatki na zasebnih potovanjih 72 EUR na dan

Prebivalci Slovenije so v 3. četrtletju 2023 na zasebnih potovanjih, na katerih so bivali v najetih ali brezplačnih nastanitvah, v povprečju porabili 72 EUR na dan. Najvišje dnevne izdatke, 125 EUR, so imeli gosti v hotelih in podobnih obratih - v Sloveniji 92 EUR, v tujini pa 136 EUR.

Bi lahko bili turistični tokovi med letošnjimi počitnicami kaj drugačni?

Letošnje poletje je športno obarvano. Olimpijske igre v Parizu in kolesarsko dirko po Franciji ter evropsko nogometno prvenstvo v Nemčiji je marsikdo vključil v svoje počitniške načrte. Bo to vplivalo tudi na ustaljene turistične tokove, bomo morda zaradi naših športnikov več potovali v Francijo in Nemčijo? Po zadnjih razpoložljivih podatkih Eurostata so leta 2023 v Nemčiji našteli skoraj 133.000 prihodov turistov iz Slovenije, v Franciji pa nekaj več kot 61.000.