O-STA

V četrtek vabljeni na brezplačno konferenco o upravljanju s sušo in ohranjanju mokrišč v Izmirju in Ljubljani

Delta reke Gediz v Turčiji velja kot eno s sušo najbolj ogroženih območij na tem delu sveta, Ljubljansko barje pa kot edinstveni mokrotni habitat na robu prestolnice prav tako zahteva premišljeno, strateško in dolgoročno ohranitveno ravnanje. Vsi, ki delujete na področju upravljanja s sušo in ohranjanja mokrišč ali vas ta tematika zanima, se že lahko prijavite na strokovni dogodek pod okriljem programa pobratenih mest Ljubljane in Izmirja. Vljudno vabljeni!

Izmir in Ljubljana združujeta moči v boju proti urbani in ruralni suši in ohranjanju mokrišč ter si z izmenjavo znanj in izkušenj v okviru Programa pobratenja turških mest z evropskimi (t.i. town twinning) prizadevata za bolj zeleno prihodnost z omejevanjem ekoloških in gospodarskih posledic suše ter izginjanja mokrišč, ki so ključni za ohranjanje biotske raznovrstnosti.

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR), Mestna občina Ljubljana (MOL) in Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) vas v sodelovanju s turškimi partnerji vljudno vabimo na

mednarodno konferenco za izmenjavo znanj in izkušenj ter iskanje rešitev:

Spopadanje s sušo in ohranjanje mokrišč

5. september 2024 od 9. do 16.00 ure Velika sejna dvorana, Mestna hiša Ljubljana

Brezplačna prijava: tukaj.

Mednarodna konferenca bo ponudila vpoglede v nacionalna prizadevanja na področju urbane in ruralne suše ter aktivnosti mesta Ljubljana na teh področjih. Podrobneje bomo spoznali pomen mokrišč in mehanizme njihovega ohranjanja. Svoje poglede bodo prispevali tudi predstavniki mesta Izmir. Popoldanski del bo namenjen moderirani delavnici, kjer bomo izmenjevali izkušnje in pretresali primernost različnih ukrepov za področje obeh mest.

Dan kasneje, 6. septembra 2024 bo organiziran tudi študijski obisk Krajinskega parka Ljubljansko barje pod strokovnim vodstvom Damijana Denaca, direktorja društva DOPPS. Potekal bo od 9. do 13. ure, zaključili pa ga bomo z lahkim kosilom.

Program dogodka si lahko ogledate v prilogi tega sporočila. Več o problematiki si lahko preberete v članku Ljubljana in Izmir združujeta moči v boju proti suši in za ohranjanje mokrišč.

Prijave: Konferenca in študijski obisk sta namenjena vsem, ki se pri svojem delu srečujete z izzivi s sušo ali ohranjanjem mokrišč ali vas ta tematika zanima. Udeležba je brezplačna, obvezne pa so prijave na posamezni dogodek preko obrazca tukaj. Število mest je omejeno, zato si svoje mesto zagotovite čim prej.

Veseli bomo čim širše udeležbe!

Projekt financira Evropska Unija v okviru programa TTGS-II: Town twinning / Pobratenje med mesti Turčije in EU - II (Pobratenje za zeleno prihodnost). Za vsebino te spletne strani je odgovorna izključno RRA LUR in ne odraža nujno stališča Evropske unije.