O-STA

Air France-KLM in TotalEnergies sklenila pogodbo za dobavo 1,5 milijona ton bolj trajnostnega letalskega goriva

Podjetje TotalEnergies in skupina Air France-KLM sta podpisala sporazum, po katerem bo TotalEnergies skupini Air France-KLM v desetletnem obdobju do leta 2035 dobavilo do 1,5 milijona ton bolj trajnostnega letalskega goriva (SAF). Ta sporazum je ena največjih pogodb o nakupu SAF, ki jih je do zdaj podpisala skupina Air France-KLM. Slednja je bila v letih 2022 in 2023 vodilni svetovni uporabnik SAF, saj je porabila kar 17 % oziroma 16 % celotne svetovne proizvodnje.

Pospeševanje prehoda v brezogljični letalski promet v Evropi

S ponovnim podpisom pogodbe TotalEnergies in Air France-KLM izražata svojo zavezanost k čim hitrejšemu zmanjšanju emisij CO2 z namenom omejitve vpliva zračnega prometa na okolje. Skupina Air France-KLM želi do leta 2030 zmanjšati emisije CO2 na potnika/km za 30 % v primerjavi z letom 2019. Ta cilj želijo doseči s kombinacijo prenove flote letal, operativnih ukrepov, kot je eko-pilotiranje, in uporabo vsaj 10 % bolj trajnostnega letalskega goriva na vseh letih. "Zagotavljanje količin bolj trajnostnega letalskega goriva, potrebnega za dekarbonizacijo naše dejavnosti, je velik izziv. Sporazum s podjetjem TotalEnergies je nadaljnji korak v tej smeri in dokaz naše dolgoletne podpore razvoju proizvodnje SAF v Franciji in Evropi. Stabilni sektor SAF, ki lahko zadovolji potrebe naše industrije, je ključni dejavnik suverenosti in energetske neodvisnosti Evrope," je dejal Benjamin Smith, glavni izvršni direktor skupine Air France-KLM.

Proizvodnja trajnostnega goriva iz odpadkov s koprocesiranjem

SAF bodo pri podjetju TotalEnergies izdelali iz odpadkov in ostankov iz krožnega gospodarstva v francoskih in evropskih biorafinerijah ter rafinerijah s koprocesiranjem. SAF se bo uporabljal kot gorivo za lete skupine Air France-KLM ob odhodu iz Francije, Nizozemske in drugih evropskih držav. Air France-KLM izvaja strogo politiko pridobivanja surovin in kupuje le SAF druge generacije, ki ne konkurira svetovni proizvodnji hrane in je certificirano po standardih RSB ali ISCC+ za trajnost. SAF omogoča zmanjšanje emisij CO₂ za najmanj 75 % in do 90 % v celotnem življenjskem ciklu goriva v primerjavi z enakovrednimi fosilnimi gorivi.

Več informacij je na voljo na: https://wwws.airfrance.si/sl.