O-STA

Westinghouse in Shaw podpisala zgodovinske pogodbe o izgradnji štirih jedrskih elektrarn AP1000 na Kitajskem

BATON ROUGE, Louisiana, ZDA -- BUSINESS WIRE)�-24. julij 2007

Skupina Shaw Group Inc. (NYSE: SGR) je danes objavila, da je skupaj s podjetjem Westinghouse Electric Company, ki je njen konzorcijski partner za AP1000, podpisala dokončno pogodbo za štiri jedrske elektrarne AP1000 na Kitajskem s Kitajskim državnim podjetjem za jedrsko tehnologijo (SNPTC), podjetjem za jedrsko energijo Sanmen, podjetjem za jedrsko energijo Shandong Ltd. in Kitajsko nacionalno strokovno korporacijo za uvoz in izvoz (CNTIC). Skupina Shaw bo poskrbela za inženiring, javne razpise in naročila, upravljanje s podatki in vodenje projekta za program izgradnje štirih enot. Skupina Shaw je že prej najavila, da je za ta projekt v svoje delovne zaostanke dodala 700 milijonov dolarjev. Posebnih pogojev pogodbe niso razkrili.

Danes podpisane celovite dokončne pogodbe so posledica izbire, da konzorcij Westinghouse/Shaw AP1000 zgradi prve štiri jedrske elektrarne v okviru kitajskega programa širitve jedrskih zmogljivosti, kar je bilo prvič objavljeno decembra 2006. Trenutno že poteka predhodno načrtovanje, inženiring in dolge časovne priprave na javne razpise, kar ima podlago v okvirnih sporazumih, podpisanih marca letos. Štiri elektrarne bodo zgrajene v parih na vzhodni kitajski obali - pri Sanmenu v provinci Zhejiang in pri Haiyangu v provinci Shandong. Gradnja naj bi se po pričakovanjih začela leta 2009, prva elektrarna v Sanmenu pa naj bi začela obratovati proti koncu leta 2013. Preostale tri elektrarne naj bi bile priklopljene v letih 2014 in 2015.

J.M. Bernhard, Jr., predsednik in glavni izvršilni direktor skupine Shaw, je dejal: "Danes podpisane zgodovinske pogodbe bodo Kitajski prinesle proizvodnjo čiste, varne in ekonomične energije za osnovno obremenitev. Navdušeni smo, da jedrsko renesanso vodimo s svojim partnerjem, podjetjem Westinghouse, ki nudi napredno tehnologijo tretje generacije AP1000 z nedvomnimi, povsod po svetu priznanimi prednostmi tako za javne službe kot za odjemalce. Medtem ko program za štiri enote AP1000 že poteka, imajo naše projektne ekipe za nuklearno energijo na voljo dragocene izkušnje v času, ko se v ZDA izvajajo novi programi izgradnje jedrskih kapacitet."

Richard F. Gill, predsednik enote za energijo v skupini Shaw, je povedal: "Izjemno smo veseli, da smo s SNPTC, podjetjem za jedrsko energijo Sanmen, podjetjem za jedrsko energijo Shandong Ltd. in CNTIC sklenili te dokončne pogodbe za štiri enote AP1000. Sodelovanje s temi strankami v postopkih načrtovanja in sklepanja pogodb je bilo zelo prijetno, zdaj pa smo pripravljeni izvesti ta pomembni program za enote AP1000.

Westinghouse, podjetje iz skupine Toshiba Corporation, je pionirsko podjetje za jedrsko energijo v svetovnem merilu in eden vodilnih dobaviteljev proizvodov in storitev za jedrske elektrarne z odjemalci po vsem svetu. Westinghouse je s skupino Shaw leta 1957 v Shippingportu v ameriški zvezni državi Pennsylvania dobavil prvi tlačnovodni reaktor na svetu. Danes je njihova tehnologija uporabljena v polovici delujočih jedrskih elektrarn na svetu, vključno s 60 odstotki vseh v ZDA.

Shaw Group Inc. je vodilni svetovni ponudnik tehnologije, inženiringa, javnega naročanja, gradbenih in vzdrževalnih storitev, proizvodnje, svetovanja, izboljšav in upravljalnih storitev za objekte, tako za vladni kot zasebni sektor na odzivnih trgih energije, kemikalij, ter okoljskih, infrastrukturnih in kriznih storitev. Podjetje z letnimi prihodki v višini skoraj 5 milijard dolarjev je uvrščeno na seznam Fortune 500, sedež ima v mestu Baton Rouge v ameriški zvezni državi Louisiana, v svojih pisarnah in obratih v Severni in Južni Ameriki, Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Azijsko-pacifiški regiji pa zaposluje približno 25.000 ljudi. Za nadaljnje informacije obiščite spletno stran skupine Shaw: www.shawgrp.com <http://www.shawgrp.com>.

Ameriški zakon "The Private Securities Litigation Reform Act" iz leta 1995 zagotavlja "varni pristan" za določene trditve, ki se nanašajo na prihodnost. Trditve iz te objave, ki ne podajajo zgodovinskih dejstev (in brez omejitev vključujejo vse trditve z izrazi, ki govorijo o tem, da podjetje ali njegova uprava "verjame", "pričakuje", "predvideva", "načrtuje" in podobno), in trditve, ki se nanašajo na prihodke, zaslužke, zaostanke ali druge finančne podatke ali rezultate, so trditve, ki se nanašajo na prihodnost in temeljijo na trenutnih pričakovanjih in prepričanjih podjetja glede prihodnjega razvoja in njegovega morebitnega vpliva na podjetje. Nikakor ni mogoče zagotoviti, da bo prihodnji razvoj s svojimi vplivi tak, kot ga predvideva podjetje. Trditve, ki se nanašajo na prihodnost, vključujejo določena tveganja in negotovosti (nekateri od njih so izven našega nazora) ter domneve, tako se lahko spremenijo zaradi različnih dejavnikov. Če se eno ali več takih tveganj ali negotovosti uresniči ali če se katera od naših domnev izkaže za nepravilno, lahko dejanski rezultati materialno odstopajo od rezultatov, predvidenih s trditvami, ki se nanašajo na prihodnost. Podjetje ne prevzema nikakršne odgovornosti, da bi javno posodobilo ali prilagodilo katere koli trditve, ki se nanašajo na prihodnost, ne glede na to, ali gre za posledico novih informacij, prihodnjih dogodkov ali česa drugega. Nekatera tveganja in negotovosti, ki lahko povzročijo materialno odstopanje dejanskih rezultatov od trditev, ki se nanašajo na prihodnost, so navedena poročilih in registracijskih dokumentih, ki jih je podjetje vložilo na Komisijo za vrednostne papirje, vključno z letnimi in četrtletnimi poročili. Poleg tega so navedena na spletni strani podjetja pod naslovom "Forward-Looking Statements", na voljo pa so tudi Komisiji za vrednostne papirje ali na oddelku podjetja Shaw za stike z investitorji. Za več informacij o podjetju in njegovih občasnih objavah regionalne narave obiščite spletno stran www.shawgrp.com <http://www.shawgrp.com>.

Kontakt:

The Shaw Group Inc.

Finance:

Chris Sammons, 225-932-2546

ali

Mediji:

Sean Clancy, 225-987-7129