O-STA

JPMorgan in Pera Museum bosta na turneji predstavilapriznano umetniško zbirko

Prva mednarodna razstava moderne in sodobne umetnosti podjetja JPMorgan

NEW YORK--(poslovno sporočilo)�- 31. julij 2007�-

JPMorgan je oznanil skupno partnerstvo z muzejem Pera (Pera Museum) iz Istanbula v Turčiji, ki ga je ustanovila fundacija Suna and Inan Kirac Foundation. Turčija bo v okviru posebne razstave predstavila mojstrska umetniška dela iz zbirke JPMorgan Chase Art Collection. Razstava z naslovom "Collected Visions" bo v treh nadstropjih galerije Pera predstavila 70 modernih in sodobnih del vodilnih umetnikov 20. stoletja.

Zbirka JPMorgan Chase Art Collection, ki jo je pred skoraj 50 leti začel ustvarjati David Rockefeller, v času ko je bil vodja banke Chase Manhattan Bank, je ena izmed najstarejših in najobsežnejših korporativnih zbirk na svetu. Z razstavo v muzeju Pera, ki bo na ogled od 26. oktobra 2007 do 6. januarja 2008, bo podjetje mednarodni javnosti prvič predstavilo dela z muzejsko vrednostjo iz svoje zbirke modernih in sodobnih del. S tem se začenja turneja, na kateri bo razstava Collected Visions potovala po mednarodnih mestih, v katerih je prisotna banka JPMorgan.

"Z razstavo Collected Visions se je ponudila enkratna priložnost, da prikažemo številna ugledna umetniška dela iz zbirke JPMorgan Chase Art Collection," je rekel predstavnik za JPMorgan v Turčiji Murad Megalli. "Zelo smo veseli, da bo ta redka razstava moderne in sodobne umetnosti razstavljena v Turčiji, kjer JPMorgan posluje že več kot 100 let. Kot vodilna finančna institucija se je podjetje obvezalo, da bo pripomoglo k obogatitvi skupnosti in kultur na področjih po celem svetu, kjer podjetje posluje.

V komentarju o bližajoči se umetniški razstavi je glavni direktor Suna and Inan Kirac Foundation Culture and Arts Enterprises Ozalp Birol dejal: "Razstava Collected Visions v muzeju Pera pomaga prikazati vrednost korporativne zbirke in spodbujati turški vodilni zasebni sektor korporacij in institucije k zbiranju umetniških del. Ponosni smo, da lahko delamo z banko JPMorgan in s tem počastimo njihovo vodstvo na tem kulturnem projektu."

Na razstavi Collected Visions bo 40 ameriških in 18 mednarodnih umetnikov predstavilo slikarska, kiparska, fotografska dela in dela na papirju. Izbrana dela segajo v leto 1959, ko se je začel program korporativnih zbirk in vključuje nedavne pridobitve del, ki predstavljajo umetnost današnjega časa.

Razstava bo predstavila dela vodilnih umetnikov, vključno zDanom Flavinom, Josefom Albersom, Miltonom Averyjem, Romarejem Beardenom, Jeanom Dubuffetom, Royem Lichtensteinom, Cindy Shermanovo in Jean-Michelom Basquiatom. Zaradi povezave z ameriško pop kulturo bodo vključena tudi številna druga dela, kot so Warholovi sitotiski podobe Marilyn Monroe. Razstavljena bodo tudi sodobna abstraktna olja turškega slikarja Canana Tolona.

"Zelo smo veseli, da lahko številna glavna dela zbirke JPMorgan Chase Art Collection, ki so po navadi na ogled omejenemu občinstvu, delimo s večjimi skupinami strank, uslužbencev in različnimi skupnostmi," je dejala direktorica zbirke JPMorgan Chase Art Collection Lisa K. Erf. "Upamo, da bomo s tem spodbudili več podjetij, da bodo svoje zbirke bogatili in jih tudi razstavljali."

Zbirka JPMorgan Chase Art Collection odseva same korenine podjetja ter zapuščino, ki vodi vse do utemeljiteljev, Davida Rockefellerja in J. Pierponta Morgana. Zbirka predstavlja imetje več kot ducata podjetij z zapuščino. Začetki zbirke in filozofija umetnosti na delovnem mestu so se začeli z gradnjo zgradbe One Chase Manhattan Plaza v manhattanskem finančnem okrožju v New Yorku. Podjetje se je odločilo za moderni dizajn zgradbe, ki je vključeval sodobno umetnost na delovnem mestu. Od takrat dalje je JPMorgan Chase vključeval različne vrste umetnosti in kulturo v svoje človekoljubne programe in vnašal umetnost v svoja korporativna podjetja po celem svetu, vključno z Londonom, Parizom, Frankfurtom, Tokiom, Singapurjem, Buenos Airesom in Sao Paolom. Priznano mu je vodilno mesto na področju korporativnih zbirk, ponaša pa se tudi z modelom, ki ga posnemajo po celem svetu.

V okviru razstave bodo za širšo skupnost organizirani izobraževalni programi za otroke, univerzitetne študente in odrasle, poleg tega pa bo ob tej priložnosti objavljen tudi ilustrirani katalog.

Slike z razstave Collected Visions so na razpolago le na zahtevo.

O banki JPMorgan Chase

JPMorgan Chase & Co. (NYSE: JPM) je vodilno globalno podjetje, ki s premoženjem $1.5 bilijonov opravlja finančne storitve in posluje v več kot 50 državah. Je vodilno podjetje v investicijskem bančništvu, finančnih storitvah za potrošnike, malem gospodarstvu in komercialnem bančništvu, v obdelavi finančnih transakcij, upravljanju premoženja in zasebnem kapitalu. Kot sestavni del indeksa Dow Jones Industrial Average, JPMorgan Chase služi milijonom potrošnikov v Združenih državah in številnim svetovno znanim korporativnim, institucionalnim in vladnim strankam pod blagovnima znamkama JPMorgan in Chase. JPMorgan Chase se obvezuje, da bo vlagal v izobraževanje, gospodarske priložnosti, razvojne in okoljske programe, ki omogočajo razvoj ljudi in skupnosti.Več informacij lahko najdete na spletni strani www.jpmorganchase.com.

O muzeju Pera (Pera Museum)

Muzej Pera iz Istanbula v Turčiji je bil ustanovljen leta 2005 s pomočjo fundacije Suna and Inan Kirac Foundation. Muzej je nastanjen v prenovljeni zgodovinski zgradbi, ki jo je leta 1893 oblikoval arhitekt Achille Manoussos. Stalne zbirke muzeja vsebujejo zbirko orientalske umetnosti fundacije Suna and Inan Kirac Foundation, ki vsebuje več kot tristo slik. Ta bogata zbirka združuje pomembna dela evropskih umetnikov od 17. do 19. stoletja, ki jih je navdihoval otomanski svet. Ta zbirka predstavlja obsežno vizualno panoramo zadnjih dveh stoletij osmanskega cesarstva. Drugi stalni zbirki v muzeju Pera sta "Anatolian Weights and Measures" (Anatolski utežni in merski sistem) in "Kutahya Tiles and Ceramics" (Keramika in ploščice iz Kutahije). Muzej gosti tudi začasne lokalne in mednarodne umetniške zbirke.Več informacij o muzeju Pera je na razpolago na spletni strani www.peramuzesi.org.tr.

KONTAKT:

Mediji:

JPMorgan Chase & Co.

Darlene R. Taylor, 212-270-7433,

darlene.r.taylor@jpmchase.com

ali

Alexandra L. Buxton, 44 207 325 0881

alexandra.l.buxton@jpmorgan.com