O-STA

Bharti Airtel in Western Union bosta skupaj upravljala Mobile Money Transfer v Indiji

ENGLEWOOD, Colo. & NEW DELHI--(poslovno sporočilo)�-29. nov 2007�-

Bharti Airtel in Western Union sta se v sporazumu, ki je prvi te vrste, odločila za skupno razvijanje in vodenje storitev Mobile Money Transfer v Indiji. Ta pionirski sporazum bo uvedel možnost pošiljanja denarja v Indijo preko mobilnega telefona. Storitev Mobile Money Transfer je odvisna od predpisane odobritve.

Po podatkih Svetovne banke je število migrantov po svetu 200 milijonov - približno tri odstotke svetovne populacije.

Svetovna banka je Indijo tudi označila za največji trg s prejemniki denarnih nakazil. Statistični podatki iz Reserve Bank of India (RBI) kažejo, da so letna denarna nakazila v državo znašala več kot $26 milijard v davčnem letu 2006 - 2007, kar predstavlja približno 10 odstotkov globalnega trga s prejemniki denarnih nakazil.(1)

"Zadovoljni smo, da v tej pionirski iniciativi sodelujemo s podjetjem Western Union in da smo med prvimi, ki bodo omogočali mednarodno nakazovanje denarnih nakazil preko mobilnega telefona za 50 milijonov uporabnikov mobilnega telefona v Indiji. S pomočjo te storitve bodo transakcije z nizkimi vsotami preko mobilnih telefonov hitre in priročne," je rekel direktor za trženje in komunikacije pri Bharti Airtel Limited, g. Gopal.

Bharti Airtel je poznano in uveljavljeno podjetje v Indiji, Western Union, skupaj s svojima podružnicama Orlandi Valuta in Vigo, pa ima več kot 320000 zastopniških mest v več kot 200 državah in pokrajinah. V Indiji Western Union deluje preko 45000 zastopniških mest, vključno z 8500 poštnimi uradi in več kot 14000 bančnimi poslovalnicami v 5000 krajih in mestih. Ta program bo Indijcem, ki živijo v tujini, omogočal, da bodo denarna nakazila pošiljali svojim družinam v Indiji na enostaven in priročen način s pomočjo obsežnih mrež obeh družb.

"Združitev podjetja Western Union s podjetjem Bharti Airtel za storitev Mobile Money Transfer predstavlja pomemben korak pri širjenju globalnih storitev na novo kategorijo potrošnikov po celem svetu," je rekel generalni direktor podjetja Western Union Mobile, g. Matt Dill. "Gre za zelo zanimiv razvoj, zlasti glede na obseg mobilnih storitev in doseganje naročnikov na Indijskem podkontinentu."

Doseganje naročnikov in dostopnost mobilnih omrežij v gospodarstvih v razvoju prestavljata nove možnosti, da se prednosti finančnih storitev prvič razširijo na številne družine.

Mobile networks sedaj pokriva večino svetovne populacije.(2) Aplikacije, ki mobilnemu naročniku omogočajo, da pregleduje in upravlja s sredstvi na svojem telefonu, se pojavljajo v izbranih državah kot temelj za telefonske finančne storitve.

Povezava s podjetjem Bharti Airtel je sledila prelomnemu sporazumu med podjetjem Western Union in GSM Association (GSMA), globalno trgovsko zvezo, ki predstavlja več kot 700 operaterjev GSM mobilnih telefonov, z namenom olajšati razvoj čezmejnih storitev prenosa denarja preko mobilnih telefonov. Bharti Airtel predseduje krmilnemu odboru programa Mobile Money Transfer zveze GSMA. Ta program, v katerem sodeluje petintrideset mobilnih operaterjev, je oblikovan tako, da stimulira razvoj, poskuse in komercializacijo storitev denarnih nakazil preko mobilnih telefonov.

(1) Vir: RBI

(2) Vir: GSMA

O podjetju Bharti Airtel Limited

Bharti Airtel Limited, podjetje v lasti Bharti Enterprises, je vodilni dobavitelj integriranih telekom storitev v Indiji s skupno 53 milijoni strankami od konca oktobra 2007, od tega je 50,9 milijonov mobilnih uporabnikov. Bharti Airtel je na listi "IT 100" revije BusinessWeek uvrščen med najbolj uspešna podjetja na svetu v letu 2007.

Bharti Airtel je organizirano v tri strateške poslovne enote:mobilne storitve, storitve Telemedia in storitve Enterprise. Mobilno poslovanje nudi mobilne in fiksne brezžične storitve z uporabo tehnologije GSM v 23-ih telekomovih področjih. Telemedia nudi širokopasovne in telefonske storitve v 94-ih mestih in sega v segmente IPTV in DTH. Enterprise nudi telekom rešitve od konca do konca za korporativne stranke ter narodne in mednarodne storitve za prevoznike. Vse te storitve so na razpolago pod znamko Airtel. Airtelovo hitro omrežje z optičnimi vlakni se trenutno razprostira na več kot 55000 km in tako pokriva večja mesta v državi. Podjetje ima dve mednarodni postaji v mestu Chennai, ki povezujeta dva podvodna kabelska sistema - i2i do Singapura in SEA-ME-WE-4 do Evrope. Za več informacij obiščite stran www.bhartiairtel.in.

O podjetju Western Union

The Western Union Company (NYSE:WU) je vodilno globalno podjetje za storitve prenosa denarja. Western Union skupaj s svojimi podružnicami Orlandi Valuta, Vigo in Pago Facil svojim strankam omogoča hitre, zanesljive in priročne načine za pošiljanje in prejemanje denarja po vsem svetu kot tudi pošiljanje plačilnih in nakupnih naročil. Deluje s pomočjo mreže z več kot 320000 zastopniškimi mesti v več kot 200 državah in pokrajinah. Western Union je znana po svojih pionirskih telegrafskih storitvah, saj je bilo prvotno podjetje ustanovljeno že leta 1851. Za več informacijo obiščite stran www.WesternUnion.com.

KONTAKT:

The Western Union Company

Anja Reitermann, +33-49-35-82-815

anja.reitermann@intl.WesternUnion.com

Daniel Diaz, +1-720-332-5564

daniel.diaz@WesternUnion.com