O-STA

Clio Renault Sport 2,0 16V super športna različica leta

V uredništvu britanske avtomobilistične revije CAR so nedavni skupinski preizkus športnih avtomobilov zaključili s podelitvijo priznanja za najboljšo športno različico avtomobila "Super Hatch of the Year", ki so ga namenili modelu Clio Renault Sport 2,0 16V. Svojo odločitev so v oktobrski številki revije podkrepili z zaključkom: "Za 15.495 funtov* dobite 172 KM, hitrost 138 milj na uro in sposobnost, da 60 hitrost milj na uro dosežete v sedmih sekundah. Dobite tudi cel kup serijske opreme, med drugim tudi popolnoma samodejno klimatsko napravo. Toda predvsem dobite možnost, da deželo prevozite enako hitro kot s čimerkoli, kar ni ravno Mitsubishi Evo. S toliko opreme in s takšnimi zmogljivostmi Cliov namen posvečuje sredstva. Je pristno športna dobra kupčija."

V skupinski primerjavi so športne avtomobile razdelili v dva razreda - do 160 KM ("Hot Hatch of the Year") in nad 160 KM ("Super Hatch of the Year”). Nekateri izidi so bili presenetljivi, kar dokazuje, da največje število konjskih moči pod pokrovom motorja še ne jamči najboljše ocene. Ob Cliu Renault Sport so se za naslov "Super hatch" potegovali tudi tako ugledni modeli kot so: Seat Leon 20V T Cupra (180 KM), VW Golf V6 4motion (204 KM), Subaru Impreza WRX Sportwagon (215 KM), MG ZS 180 (175 KM) in Honda Civic Type R (197 KM). Za zmagovalca so izbrali avtomobil z najboljšo kombinacijo zmogljivosti, cene, vodljivosti in opremljenosti in Clio Renault Sport 2,0 16V se je izkazal kot prepričljivo najboljši.

CAR pa ni edina britanska revija, pri kateri menijo, da je Clio Renault Sport 2,0 16V najboljši v svojem razredu. V novembrski številki revije Evo so ga primerjali s VW Golfom V5 (170 KM), MG ZS 180 ter Hondo Civic Type R in povzeli, da: "…imamo raje Renault, kajti njegove zmogljivosti je lažje oceniti in izrabiti, pa tudi zaradi videza in občutkov, ki so takšni, kakršne mora imeti prava športna različica ("hot hatch") Dobite si ga, dokler ga lahko!"

_____________________
* približno 5.440.000 SIT (maloprodajna cena takega Clia pri nas je 4.065.000 SIT).