O-STA

Vmesna analiza dolgoročnih podatkov o ONGLYZI™ (saksagliptinu), ko je dodana metforminu pri ljudeh z nezadostno nadzorovanim diabetesom tipa 2, predstavljena na Letnih znanstvenih srečanjih ADA (Ameriškega združenja za diabetes)

6. junij 2009

Princeton, N.J. & Wilmington, Del. - (Business Wire) -- Rezultati vmesne analize dolgoročne študije 3. faze po 102 tednih zdravljenja z ONGLYZO™ (saksagliptinom), preskušanega, selektivnega, reverzibilnega inhibitorja encima dipeptidil peptidaza-4 (DPP-4), ki sta ga skupaj razvijala Bristol-Myers Squibb Company (NYSE: BMY) ter AstraZeneca (NYSE: AZN), ter ki so mu pri ljudeh z nezadostno nadzorovanim diabetesom tipa 2 dodali metformin, je pokazala celostno sliko neželenih dogodkov, skladnih s tistimi, ki so bili opaženi pri 24 tednih, ter povzročila dolgoročno glikemično izboljšanje [kot izmerjeno po glikozilirani stopnji hemoglobina (A1C)]. Rezultate so predstavili na 69. Letnih znanstvenih srečanjih Ameriškega združenja za diabetes (ADA).

"Diabetes tipa 2 je progresivna in kronična bolezen, pri kateri si pacienti vsak dan prizadevajo nadzorovati stopnjo glukoze v svoji krvi," je povedal Roland Chen, dr. med., direktor skupine, področje kardiovaskularnih bolezni/metabolizma, Bristol-Myers Squibb.

"Zato je pomembno, da razumemo, kako preskušana zdravila za diabetes delujejo skozi daljše časovno obdobje," je dejal Peter Ohman, medicinski znanstveni direktor, področje kardiovaskularnih bolezni/gastrointestinalne terapije-zdravljenja, AstraZeneca.

O študiji: Saksagliptin, dodan metforminu v obdobju 102 tednov

Pri študiji gre za vmesno analizo 42-mesečne podaljšane študije, izdelane z namenom oceniti varnost, prenašanje ter učinkovitost saksagliptina, ko ga dodamo metforminu pri ljudeh z nezadostno nadzorovanim diabetesom tipa 2, v primerjavi s kombinacijo metformina in placeba. Trenutni podatki predstavljajo vmesne ugotovitve po 102 tednih te randomizirane, dvojno slepe, s placebom nadzorovane multicentrične mednarodne študije, izvedene na 743 posameznikih z diabetesom tipa 2 (v starosti 18-77), katerih stopnja A1C je bila večja ali enaka 7 odstotkom ter manjša ali enaka 10 odstotkom pri samostojnem stabilnem odmerku metformina (1500 do 2500 mg/dan). Posameznike so naključno razvrstili v eno od štirih ločenih skupin zdravljenja: 2,5 mg saksagliptina + 1500 do 2500 mg/dan metformina (n=192), 5 mg saksagliptina + 1500 do 2500 mg/dan metformina (n=191), 10 mg saksagliptina + 1500 do 2500 mg/dan metformina (n=181), ali placebo + 1500 do 2500 mg/dan metformina (n=179). Odmerke so dobili enkrat dnevno.

Vsi posamezniki, ki so zaključili 24-tedensko kratkoročno študijo so bili primerni za sodelovanje v dolgoročni študiji, tudi posamezniki, ki so med dolgoročno študijo izpolnili predhodno določena merila glikemičnega reševanja, ter so prejeli 15 do 45 mg pioglitazona, za katerega so vedeli, + zdravilo v slepem poskusu. Med dolgoročno podaljšano študijo je bila na voljo tudi reševalna terapija s pioglitazonom, temelječa na predhodno določenih glikemičnih merilih.

Primarna končna točka študije je bila dolgoročna varnost in prenašanje saksagliptina, ko tega dodamo metforminu. Končna točka učinkovitosti študije je zajemala spremembe od osnove pri A1C, plazmi postne glukoze (FPG) in postprandialni glukozi (PPG), izmerjene pri testu tolerance oralne glukoze [OGTT], ter delež posameznikov, ki so dosegli cilj manj kot 7 odstotkov pri A1C, ki ga je priporočila Ameriška zveza za diabetes (ADA). Rezultati študije temeljijo na metodi Last Observation Carried Forward (LOCF).

Rezultati študije

Varnost in prenašanje

Po 102 tednih so rezultati vmesne analize pokazali, da je bila pojavnost neželenih dogodkov pri 5 mg saksagliptina + metforminu v primerjavi s placebom + metforminom podobna; stopnje neželenih dogodkov so bile nekoliko večje pri 2,5 mg saksagliptina + metforminu ter 10 mg saksagliptina + metforminu v primerjavi s placebom + metforminom.

Stopnje neželenih učinkov so bile naslednje: 89,6 odstotkov pri 2,5 mg saksagliptina + metforminu, 78 odstotkov pri 5 mg saksagliptina+ metforminu, ter 86,7 odstotkov pri 10 mg saksagliptina + metforminu; pojavnost neželenih dogodkov je bila 78,8 odstotkov pri placebu + metforminu. Odstotki najpogosteje prisotnih neželenih dogodkov za skupine zdravljenja z 2,5 mg saksagliptina + metforminom, 5 mg saksagliptina + metforminom, 10 mg saksagliptina + metforminom in placebom + metforminom, so bili: nazofaringitis [13,0, 11,0, 13,8, 10,6], influenca [10,4, 11,5, 12,7, 12,8], okužba zgornjega respiratornega trakta [12,0, 8,9, 10,5, 7,8], okužba urinarnega trakta [9,9, 7,9, 9,4, 6,7], bronhitis [6,3, 9,4, 5,0, 6,1], diareja [14,1, 7,3, 9,4, 12,8] bolečine v hrbtu [7,8, 7,9, 5,0, 8,9] in glavobol [13,5, 8,9, 12,2, 11,2].

Stopnja hipoglikemičnih dogodkov, o katerih so poročali, je bila podobna med vsemi skupinami zdravljenja: 10,4 odstotkov pri 2,5 saksagliptina + metforminu, 8,9 odstotkov pri 5 mg saksagliptina + metforminu, in 11 odstotkov pri 10 mg saksagliptina + metforminu; pojavnost hipoglikemičnih dogodkov je bila 10,1 odstotkov pri placebu + metforminu. Pojav potrjene hipoglikemije (simptomov hipoglikemije pri kapilarni glukozi manj kot 50 mg/dl) je bil manjši od ali enak 1,1 odstotkom pri vseh skupinah zdravljenja.

Delež posameznikov, ki so prekinili dolgoročno študijo zaradi pomanjkanja glikemičnega nadzora ali so jih zavarovali, da bi lahko dosegli zahtevana glikemična merila, je bil nižji pri skupinah zdravljenja s saksagliptinom v primerjavi s placebo skupino: 58,3 odstotkov pri 2,5 mg saksagliptina + metforminu, 51,8 odstotkov pri 5 mg saksagliptina + metforminu, 56,9 odstotkov pri 10 mg saksagliptina + metforminu, in 71,5 odstotkov pri placebu + metforminu.

Pri 102 tednih je bila pojavnost s kožo povezanih neželenih dogodkov v skupinah zdravljenja s saksagliptinom + metforminom številčno višja v primerjavi s skupinami zdravljenja s placebom + metforminom: 15,6 odstotkov pri 2,5 mg saksagliptina + metforminu, 13,6 odstotkov pri 5 mg saksagliptina + metforminu, 22,7 odstotkov pri 10 mg + metforminu, in 11,2 odstotkov pri placebu plus metforminu.

Pri vseh skupinah zdravljenja so opazili manjše zmanjšanje povprečne telesne teže v 102. tednu (pred prekinitvijo, metoda LOCF) v primerjavi z izhodiščem: -1.0 kg, -0.4 kg in -0.5 kg pri 2,5 saksagliptina + metforminu, 5 mg saksagliptina + metforminu in 10 mg saksagliptina + metforminu, v tem zaporedju, v primerjavi z -0,8 kg pri placebu + metforminu.

Glikemična učinkovitost

Po 102 tednih so posamezniki v skupinah zdravljenja s saksagliptinom + metforminom pokazali placebu prilagojeno povprečno spremembo A1C od izhodišča, in sicer 0,62 odstotkov pri 2,5 mg saksagliptina + metforminu, -0,72 odstotkov pri 5 mg saksagliptina + metforminu, in -0,52 odstotka pri 10 mg saksagliptina + metforminu. Spremembe pri drugih merilih glikemičnega nadzora so bile v skladu s spremembami, ki so jih opazili pri A1C.

O ONGLYZI

ONGLYZA, trgovsko ime za saksagliptin, je preskusni inhibitor DPP-4, ki ga za zdravljenje diabetesa tipa 2 skupaj razvijata Bristol-Myers Squibb in AstraZeneca. Saksagliptin proučujejo v kliničnih raziskavah kot zdravilo, ki ga dajejo enkrat dnevno, z namenom ugotoviti njegovo učinkovitost in varnost. Saksagliptin so ustvarili z namenom, da bi postal selektivni inhibitor s podaljšano vezavo encima DPP-4 z dvojnimi potmi sprejema.

Podatki o saksagliptinu iz 3. faze so predhodno že bili predstavljeni kot oblika monoterapije, pa tudi v povezavi z metforminom, sulfonilureati, in tiazolidinedioni, pogosto predpisanimi antidiabetičnimi zdravili. Celotni program kliničnega razvoja je vključeval več kot 5000 posameznikov, od katerih jih je več kot 4000 prejelo saksagliptin.

Podjetji sta 30. junija 2008 združenju U.S. Food & Drug Administration (FDA) predložili prijavo za novo zdravilo (New Drug Application), ki ga je uradno vložilo FDA, pri European Medicines Agency (EMEA) pa so 1. julija 2008 vložili Marketing Authorization Application, ki jo je EMEA sprejela v pregled.

O DPP-4 inhibitorjih

DPP-4 inhibitorji so skupina snovi, ki naj bi vplivale na aktivnost naravnih hormonov v telesu, imenovanih inkretini. Inkretini zmanjšujejo povišan krvni sladkor (glukozo) s tem, da povečajo telesno porabo sladkorja, predvsem prek povišanja produkcije insulina v trebušni slinavki, in prek zmanjševanja produkcije glukoze v jetrih.

O diabetesu tipa 2

Diabetes (diabetes mellitus) je kronična bolezen, za katero je značilno, da telo ne proizvaja ali pravilno uporablja insulina. Insulin je hormon, ki ga telo potrebuje za pretvorbo sladkorja, škrobov (ogljikovih hidratov) in drugih hranljivih snovi v energijo, potrebno za vsakodnevno življenje. Vzroke za razvoj diabetesa še vedno raziskujejo, veliko vlogo pri razvoju te bolezni pa imajo tako genetski kot okoljski faktorji, kot so prekomerna teža in premalo telesne vadbe. Diabetes je povezan z dolgoročnimi težavami, ki lahko prizadenejo skoraj vse dele telesa. Bolezen lahko povzroči slepoto, srčna in žilna obolenja, kap, odpoved ledvic, amputacije in poškodbe živčevja.

Z diabetesom tipa 2 povezujemo dva primarna osnovna vzroka: telo ne proizvaja dovolj insulina (pomanjkanje insulina), ali pa celice ne sprejemajo insulina (insulinska rezistenca). Simptomi diabetesa tipa 2 se razvijejo postopoma, torej njihov nastop ni tako nenaden, kot pri diabetesu tipa 1. Med simptome spadajo utrujenost, povečano izločanje urina, povečana žeja in lakota, izguba teže, zamegljen vid ter počasno celjenje ran ali vnetij. Pri nekaterih ljudeh se simptomi ne pojavijo.

Diabetes tipa 2 je največkrat povezan s starostjo, debelostjo, zgodovino diabetesa v družini, zgodovino diabetesa med nosečnostjo, pomanjkanjem fizične aktivnosti, včasih pa tudi z narodnostjo bolnika. Pogoste značilnosti ljudji z diabetesom tipa 2 so: odpornost na insulin, trebušna debelost, neaktiven oz. sedeč življenjski slog, nizka raven HDL-C holesterola (to je t.i. "dober" holesterol) ter visoka raven trigliceridov in povečan krvni pritisk.

Diabetes tipa 2 predstavlja približno 90 do 95 procentov primerov bolezni diabetesa. To pomeni, da je na svetu 221 milijonov bolnikov z diabetesom tipa 2, samo v ZDA pa je takih bolnikov 21,2 milijona.

Ameriško združenje za diabetes (American Diabetes Association) priporoča merjenje hemoglobina A1C, ki mora pri večini ljudi z diabetesom tipa 2 znašati manj kot 7 procentov. Testi hemoglobina A1C so meritve povprečne vrednosti sladkorja v krvi, izmerjene v obdobju dveh do treh mesecev. Te meritve predstavljajo pomemben označevalec dolgoročne kontrole ravni glukoze v krvi. Med pomembnimi označevalci za diabetes tipa 2 je tudi meritev plazemske glukoze na tešče (to je meritev glukoze v krvi bolnika osem ur po zadnjem obroku) ter meritev plazemske glukoze po obroku (meritev glukoze v krvi bolnika po tem, ko je ta zaužil obrok).

Sodelovanje med družbama Bristol-Myers Squibb in AstraZeneca

Družbi Bristol-Myers Squibb in AstraZeneca sta začeli sodelovati januarja 2007, da bi omogočile raziskovanje, razvoj in komercializiranje dveh raziskovalnih zdravil za diabetes tipa 2 - to sta ONGLYZA in dapagliflozin. Sodelovanje družb Bristol-Myers Squibb in AstraZeneca na področju diabetesa je posvečeno skrbi za bolnike, izboljševanju končnih izidov za bolnike ter ustvarjanju nove vizije za zdravljenje diabetesa tipa 2.

O družbi Bristol-Myers Squibb

Bristol-Myers Squibb je svetovna biofarmacevtska družba s poslanstvom razširiti in povečati kakovost človeškega življenja. Za več informacij obiščite spletno stran http://www.bms.com.

O družbi AstraZeneca

AstraZeneca je veliko mednarodno zdravstveno podjetje, dejavno na področju raziskav, razvoja, proizvodnje in trženja pomembnih zdravil na recept ter zagotavljanja zdravstvenih storitev. AstraZeneca je ena izmed vodilnih svetovnih farmacevtskih družb. Njen prihodek od prodaje znaša 31,6 miljard ameriških dolarjev, poleg tega pa je vodilna družba v proizvodnji in prodaji zdravil na področju gastroenterologije, srčno-žilnih bolezni, nevroznanosti, onkologije in nalezljivih bolezni. Za več informacij o družbi AstraZeneca vas prosimo, da obiščete spletno stran: http://www.astrazeneca.com/.

ONGLYZA™ je zaščitni znak družbe Bristol-Myers Squibb.

Kontakti

Stiki z javnostjo:
Bristol-Myers Squibb
Ken Dominski, 609-252-5251
ken.dominski@bms.com
AstraZeneca
Laurie Casaday, 302-885-2699
laurie.casaday@astrazeneca.com
ali
Investitorji:
Bristol-Myers Squibb
John Elicker, 609-252-4611
john.elicker@bms.com
AstraZeneca
Karl Hard, +44-20-7304-5322
karl.hard@astrazeneca.com

Vir: Bristol-Myers Squibb in AstraZeneca

Oglejte si izvirni članek objavljen na spletni strani:
http://www.businesswire.com/news/home/20090606005028/en