O-STA

Okno - odprta koda za nevladne organizacije

Podpora informatizaciji nevladnih organizacij v Sloveniji

Nevladnim organizacijam je odslej omogočen lažji in brezplačen dostop do računalniške programske opreme.

OKNO (Odprta Koda za Nevladne Organizacije) je zbirka polno funkcionalnih programov za Okna (Windows), ki jih lahko nevladne organizacije dobijo brezplačno na straneh www.coks.si/index.php5/OKNO, ali pa jo proti plačilu stroškov tiska DVDjev in poštnine naročijo po pošti. OKNO DVD je je mogoče prevzeti tudi na sedežih Zavoda PIP in CNVOS.

V zbirki programov so uporabnikom na voljo pisarniški paket OpenOffice.org, spletni brskalnik Mozilla Firefox, e-poštni odjemalec Mozilla Thunderbird, program za projektno vodenje Open Workbench, izdelavo grafike Gimp, multimedijski predvajalnik VLC media player in še mnogo več.

Zbirko računalniških programov OKNO je uredil Center odprte kode Slovenije (www.coks.si) na podlagi pilotne analize stanja in potreb nevladnih organizacij Inštituta za elektronsko participacijo (www.inepa.si) in ob podpori Zavoda PIP - Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Podravja (www.nevladna.org) ter CNVOS, Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij Slovenije (www.cnvos.si).

Namen zbirke računalniških programov in spletnega mesta OKNO je omogočiti nevladnim organizacijam na enem mestu urejen dostop ter celovito podporo za legalno odprto kodno programsko opremo, ki je skladna z licenčno programsko opremo ter tako prispevati k zmanjševanju digitalnega razkoraka v nevladnem sektorju in k razvoju celotnega sektorja, ki neprestano in pogosto na temeljih prostovoljne participacije skrbi za zdravje naše družbe.

Zbirka odprtokodnih programov je na voljo tudi na naslovu: http://www.nevladna.org/pomoc-nvo/okpo-odprtokodni-programi/