O-STA

Peti primer okužbe z virusom nove gripe A (H1N1) v Sloveniji

Ustrezna higiena je najboljša preventiva pred širjenjem okužbe

Ljubljana, 2. julija 2009 - Iz nacionalnega referenčnega laboratorija za influenco Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) so včeraj popoldne potrdili še peti primer okužbe z novim virusom gripe A (H1N1). Gre za mlajšo osebo ženskega spola, ki je nedavno pripotovala iz Velike Britanije in je kazala bolezenske znake, značilne za okužbo z novim virusom gripe A (H1N1). Danes je bilo poleg tega laboratorijsko pregledanih še šest vzorcev, ki pa so vsi negativni.

Zbolela oseba se zdravi v domači oskrbi

Zdravstvena služba je ob odkritju primera okužbe ravnala, kot je predpisano v navodilih za zdravstvene delavce, ki so jim bila posredovana in so dostopna tudi na spletni strani IVZ. "Bolnico je oskrbel lečeči zdravnik in ji svetoval, naj okreva v domači oskrbi. Lokalni epidemiolog je oskrbel njene tesne kontakte, ki so dobili navodila za ravnanje, in da naj v primeru morebitne spremembe svojega zdravstvenega stanja po telefonu pokličejo zdravnika, ki jim bo dal nadaljnja navodila," je povedala prim. doc. dr. Alenka Kraigher z IVZ.

V prihodnjih dneh najbrž še več primerov

Po vsem svetu se število okuženih povečuje, v poletnih mesecih pa veliko ljudi potuje, zato lahko pričakujemo, da bo zbolelih za novo gripo vse več tudi pri nas. "Zato se moramo zdaj še bolj zavedati pomena, ki ga ima ustrezna higiena pri preprečevanju širjenja okužbe. To pomeni, da si redno umivamo roke z milom in vodo, lahko tudi z robčkom, namočenim v alkoholno razkužilo, da se z neumitimi rokami ne dotikamo ust, nosa in oči ter da si usta, kadar kašljamo, pokrijemo z robcem, ki ga po uporabi odvržemo v smeti in si umijemo roke. Pomembno je tudi, da kadar zbolimo, ostanemo doma, svojega zdravnika pa pokličemo po telefonu, da okužbe ne širimo in da nam dá ustrezna navodila," je poudarila prim. doc. dr. Alenka Kraigher.

Kdor po vrnitvi s potovanja opazi znake okužbe, naj pokliče zdravnika

Vsak, ki v roku sedmih dni po vrnitvi s potovanja pri sebi opazi znake okužbe z novo gripo (visoka vročina, mrazenje, bolečine v mišicah in žrelu, kašljanje), naj po telefonu pokliče svojega zdravnika. Ta bo poskrbel za pravilni odvzem vzorca, ki bo poslan v laboratorij, kjer se bo ugotovilo, ali gre za novo gripo. Če bo vzorec pozitiven, bo predpisano ustrezno zdravljenje. Število pregledanih vzorcev in potrjenih primerov okužb lahko spremljate na spletni strani IVZ.

###

Dodatne informacije:
Služba za odnose z javnostmi inštituta za varovanje zdravja

Urška Kaloper

Tel. št.: 01/2441-479

Mitja Vrdelja

Tel. št.: 01/2441-572

E-pošta: gripa@ivz-rs.si