O-STA

V Sloveniji za zdaj sedem okužb z novim virusom gripe A (H1N1)

Potrjena še dva primera okužbe

Ljubljana, 3. julija 2009 - V nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) so potrdili še dva primera okužbe z novim virusom gripe A (H1N1). Doslej smo torej v Sloveniji zabeležili skupno sedem primerov okužb. Gre za mlajšo žensko in mlajšega moškega, ki sta nedavno pripotovala s Tajske. Oba obolela sta kazala znake, značilne za omenjeno okužbo: povišano temperaturo, pekoče žrelo, kašljanje in kihanje. Laboratorijsko sta bila pregledana še dva vzorca, ki pa sta negativna.

Zbolela se zdravita v domači oskrbi

Zdravstvena služba je ob odkritju primera okužbe ravnala, kot je predpisano v navodilih za zdravstvene delavce, ki so jim bila posredovana in so dostopna tudi na spletni strani IVZ. "Bolnika je oskrbel lečeči zdravnik in jima svetoval, naj okrevata v domači oskrbi, kjer sta v izolaciji. Predpisano jima je bilo tudi ustrezno zdravilo. Lokalni epidemiolog je oskrbel njune tesne kontakte, ki so dobili navodila za ravnanje, med drugim, naj v primeru, da opazijo spremembo svojega zdravstvenega stanja, po telefonu pokličejo zdravnika, ki jim bo dal nadaljnja navodila," je povedala prim. doc. dr. Alenka Kraigher z IVZ.

Število okuženih se bo povečevalo tudi v Sloveniji

Po vsem svetu se število okuženih povečuje, zato lahko pričakujemo čedalje več zbolelih tudi pri nas. Doslej so zboleli le tisti, ki so okužbo prinesli v državo iz tujine, pričakuje pa se, da se bo čez čas bolezen začela širiti tudi znotraj Slovenije. "Zato se moramo zdaj še bolj zavedati pomena, ki ga ima ustrezna higiena pri preprečevanju širjenja okužbe. To pomeni, da si redno umivamo roke z milom in vodo, lahko tudi z robčkom, namočenim v alkoholno razkužilo, da se z neumitimi rokami ne dotikamo ust, nosa in oči ter da si usta, kadar kašljamo, pokrijemo z robcem, ki ga po uporabi odvržemo v smeti in si umijemo roke. Pomembno je tudi, da kadar zbolimo, ostanemo doma, svojega zdravnika pa pokličemo po telefonu, da okužbe ne širimo in da nam dá ustrezna navodila," je poudarila prim. doc. dr. Alenka Kraigher.

###

Dodatne informacije:
Služba za odnose z javnostmi inštituta za varovanje zdravja

Urška Kaloper, tel. št.: 01/2441-479

Mitja Vrdelja, tel. št.: 01/2441-572

E-pošta: gripa@ivz-rs.si