O-STA

Zaščita bankomatov z obarvanjem denarja

Zaščita bankomatov z obarvanjem denarja

Zadnji poskus vloma v bankomat pokazal, kako potrebna je dodatna zaščita bankomatov - Koncern Sintal, vodilna slovenska družba na področju varovanja, že uvaja v Sloveniji novost - sistem, ki v primeru vloma v bankomat obarva denar, ki tako postane neuporaben

(Ljubljana, 21. oktober 2009) Koncern Sintal, vodilna slovenska družba na področju varovanja, že uvaja v Sloveniji novost - sistem, ki v primeru vloma v bankomat obarva denar, ki tako postane neuporaben. Sistem, ki je zelo enostaven za uporabo, je med slovenskimi bankami in zavarovalnicami zbudil zanimanje, zadnji poskus vloma v bankomat na Goriškem pa potrjuje tezo, kako potrebna je dodatna zaščita bankomata v primeru, ko nepridipravom uspe odnesti bankomat.

V Sloveniji se v zadnjem obdobju povečuje število nepooblaščenih poskusov vdorov v bankomate in kraje bankomatov, zato so se v Sintalu že spomladi odločili za sodelovanje z mednarodnim podjetjem, ki je največji svetovni proizvajalec sistemov za tehnično varovanje bankomatov. Bankam so poleg fizičnega varovanja in varovanja z varnostnimi kamerami že ponudili sistem varovanja bankomatov z obarvanjem denarja in večje banke že razmišljajo o namestitvi. Sistem deluje na principu varovanja kaset z denarjem, v Sintalu pa ponujajo dva načina uporabe.

Prvi je takojšnje obarvanje denarja v kaseti z denarjem med samim vlomom (napadom) na bankomat, krajo bankomata ali v primeru nepooblaščene odstranitve kasete iz bankomata. Drugi pa je varovanje kasete z denarjem tudi med samim transportom denarja (bodisi med vožnjo kaset z oklepnim vozilom bodisi med nošnjo kaset od vozila do bankomata). Sistem, ki deluje že v prek 50.000 bankomatov po svetu in ga že uporabljajo vodilne svetovne banke, je zelo enostaven za uporabo. V kaseti z denarjem se nahaja enota za obarvanje, ki se avtomatsko aktivira v primeru vloma ali odtujitve bankomata.

Jana Zakrajšek, Koncern Sintal

-----------------------------------

Kontakt za izjave in dodatne informacije:

Jana Zakrajšek

Koncern Sintal

Litostrojska c. 38, SI-1000 Ljubljana

tel.: +386 1 513 00 15

fax: +386 1 513 00 19

GSM: +386 31 725 000

mail: jana.zakrajsek@sintal.si ali uprava@sintal.si

spletna stran: www.sintal.si