O-STA

Slovenski likovni umetniki se predstavljajo na Kitajskem

Razstava, ki si je svoj poetični naslov izposodila od še vedno svežega in prepričljivega sociološkega dela Osamljena množica (The Lonely crowd ) Davida Riesmana iz leta 1953, predstavlja dela dvanajstih sodobnih umetnic in umetnikov iz Slovenije in Kitajske

Celje, 4. november 2009, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje obvešča, da se je pred kratkim nazaj v domovino vrnila skupina sodobnih slovenskih umetnikov, ki svoja dela razstavljajo v White Canvas Gallery v Nanjingu na Kitajskem. Na razstavi se slovenski umetniki predstavljajo skupaj s svojimi kitajskimi kolegi. Kuratorja razstave, na kateri se predstavljajo Antea Arizanović , Xu Dongping, Guan Ce, Jure Cvitan, Zhang Jiangshan, Manja Vadla , Yu Shaoning, Zhang Muchao, Mark Požlep, Zhu Kai, Iztok Maroh, Huiqin Wang sta Nevenka Šivavec ( Center sodobnih umetnosti Celje, Slovenija) in Chen Haibo (Nanjing, Kitajska). Razstava, ki so jo na Kitajskem odprli 15.10, bo na ogled do 30. 11. 2009.

Razstava je del izmenjalnega projekta med Centrom sodobnih umetnosti Celje in White Canvas Gallery iz Nanjinga. Kitajski umetniki so se v Likovnem salonu predstavili letos poleti.

Osamljena množica je zanimiva sociološko psihološka analiza novega osebnostnega tipa, ki ga je proizvedel kapitalizem in ga prehranjujeta popularna kultura in množični mediji. To je človek, katerega delovanje ne usmerja več družina oziroma tradicija, niti usmerjenost nase, temveč usmerjenost navzven, k drugim. Omenjena družbena analiza, ki je takrat veljala za ZDA, je danes aplikativna za velik del sveta, tudi za t.i. tretji svet , kamor je v današnjem času potisnjena neposredna materialna proizvodnja. Riesman je predvidel tudi vse, kar danes v še večji meri doživljamo v sodobnem razvitem svetu: odtujenost, tiranijo prevelike izbire, tesnobo, depresijo, ki jih tematizirajo tudi izbrana umetniška dela slovenskih umetnikov, medtem ko dela kitajskih umetnikov govorijo tudi o posledicah razkroja tradicionalnih vrednot, izkoreninjenosti in pritiskov potrošniške družbe, ki močno načenjajo in transformirajo tudi tradicionalno kitajsko družbo.

Avtorica dela na fotografiji: Manja Vadla

Naslov dela: Adolf and his twin, 2009

Več informacij: Nevenka Šivavec, svetovalka za kulturo, tel.: 03 42 87 138, mobi: 051 681 992, e-mail:nevenka.sivavec@celje.si