O-STA

V Likovnem salonu Celje bo Meta Gabršek Prosenc predavala o Lastni podobi Jana Oeltjena (1961)

Osmo predavanje iz cikla UMETNINA, ki ga pripravljajo Društvo za domače raziskave, Galerija ŠKUC in Center sodobnih umetnosti Celje

Celje, 12. november 2009, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi v torek, 17. 11. 2009, ob 19.00, v Likovni salon Celje na predavanje umetnostne zgodovinarke in sociologinje Mete Gabršek Prosenc, ki bo predavala o Lastni podobi Jana Oeltjena (1961). Vstop prost. Predavanje, ki se ga lahko udeležite tudi v ponedeljek, 16. 11. 2009, ob 19.00, v Galeriji ŠKUC v Ljubljani, se uvršča v ciklus predavanj Umetnina.

Umetnina je dolgoročen izobraževalno-založniški projekt, posvečen posameznim umetninam. Pripravljamo ga Društvo za domače raziskave, Galerija Škuc in Center sodobnih umetnosti Celje. Danes je laže utemeljiti zanimanje za kontekst in produkcijske pogoje umetniških del kot pa za njih same (Raymond Williams nas opozarja, da moramo to 'vabljivo povabilo' celo zavrniti). K sodelovanju smo povabili avtorje, ki si še upajo razmišljati o umetniškem delu, ga analizirati in o njem celo napisati drobno knjigo. Več o projektu na: http://www.ddr.si/umetnina.htm.

"Avtoportret 81 let starega slikarja je kot živ palimpsest, ki nam hkrati skriva in odkriva odgovore na vprašanja: kdo, kje, kdaj, kako, zakaj. Ta bodo tudi osnovna vprašanja na katera naj bi odgovorilo predavanje o Lastni podobi Jana Oeltjena. Umetnikovo samoprevpraševanje vsebuje elemente, značilne za njegov celoten opus in je odsev njegovega tako življenskega kot ustvarjalnega raison d'etre. Seveda se ob posamezni upodobitvi določenega umetnika ponuja tudi primerjava s pogostostjo avtoportreta v zahodni umetnosti in z vprašanjem odkod potreba po dialogu s svojo fizično in psihično podobo. Jan Oeltjen, nenavadna osebnost, ki je združevala v sebi dediščino najsevernejših nemških obal s toploto celinskega podnebja svojega novega domovanja, gotovo ne sodi med običajne rutinerje, ki bi mu bil lasten obraz le nadomestek za trenutno odsotnost modela. Njegov avtoportret vsebuje vse tiste elemente zaradi katerih sodijo lastne podobe med najbolj enigmatične in hkrati najbolj odkrite umetniške izpovedi. Predavanje naj bi skozi oster Oeltjenov pogled pomagalo uzreti vzvode samoupodabljanja."

Meta Gabršek Prosenc je umetnostna zgodovinarka in sociologinja, njeno poklicno delo pa je neločljivo povezano z Umetnostno galerijo Maribor, ki jo je od l. 1993 do upokojitve vodila tudi kot direktorica. Med njenimi pobudami sta, na primer, Mednarodni trienale Ekologija in umetnost (od 1980) in Video zbirka UGM (od 1999). Prosenčeva je za svoje delo prejela Valvasorjevo (2007) in Glazerjevo nagrado (2009), obe za življenjsko delo.

Več info: Irena Čerčnik, kustosinja Likovnega salona Celje, tel.: 03 42 65 162, mobi:051 681 993, e-mail:irena.cercnik@celje.si.