O-STA

Dobre novice za sekundarni pragozd Božje štenge

Maribor, Božje štenge, Pohorje 19.11.2009

Kažejo se prvi znaki za kompromisno rešitev.

Primož Vallant je prejel klic Kmetijsko gozdarske zbornice, ki je pokazal pripravljenost lastnice, da sprejme ponujeno revolucionarno, v Sloveniji prvič uporabljeno rešitev.

Ustanovitelja in predstavnika Civilne iniciative za zaščito Pohorja, narave in divjih živali ter Vallant.biz Primoža Vallanta, je v sredo dopoldne, po pooblastilu lastnice sekundarnega pragozda Božje štenge, poklical g. Mihael Koprivnikar, sodelavec Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije za gozdarstvo. Pogovor je pokazal pripravljenost lastnice na ponujen kompromis civilne iniciative, ki upošteva želje lastnice po denarnem nadomestilu za njeno lastnino.

Zamisel g. Vallanta je, da se problem varovanja Božjih šteng reši z odkupom zemljišča. Revolucionarni in inovativni del rešitve je kje in kako pridobiti sredstva. V trenutni gospodarski krizi je iluzorno pričakovati, da bi država z odškodnino ali premožni posamezniki, podjetja ali širša javnost z donacijami, lastnici nadomestili izpad dohodka, kaj šele zagotovili denar za odkup. Preostane samo povezovanje komercialnih in naravovarstvenih interesov.

Vezanje presežnih CO2 emisij podjetij v gozdu Božjih šteng je edina realna rešitev tega problema. V svetu se ta način reševanja ekoloških težav in presežkov emisij CO2 vedno bolj uveljavlja. Vallant.biz je že dalj časa pripravljal vezanje CO2 emisij kot del svoje ekološke, trajnostne in socialno pravične ponudbe storitev in projektov, ki bodo na voljo za varovanje narave, kot nadomestilo lastnikom gozdov za njihovo lastnino ali kot vir dohodkov. Nenačrtovan razvoj dogodkov je samo pohitril in omogočil prvo implementacijo te zamisli v Sloveniji.

Več na:

www.nevladna.org

http://vallant.biz/