O-STA

Mobitel ob zaključku filmskega festivala LIFFe in Itak Filmfest

Ljubljana, 23. november 2009 - V nedeljo, 22. novembra, se je zaključil 20. filmski festival LIFFe, ki je tudi letos potekal v sodelovanju z družbo Mobitel. Glavno nagrado festivala vodomec družbe Mobitel je prejel hrvaški film "Črnci", veliko nagrado Itak pa je v okviru Itak Filmfesta prejel "Slovenski film" Domna Konde.

Družba Mobitel je kot dolgoletni pokrovitelj mednarodnega filmskega festivala LIFFe tudi letos povabila k sodelovanju v spremnem festivalu filmov, posnetih z mobitelom, Itak Filmfest. Ob zaključku že 20. filmskega festivala LIFFe sta bili tako podeljeni kar dve glavni nagradi, ki ju prispeva Mobitel, in sicer vodomec, za najboljši film v kategoriji Perspektive, ter velika nagrada Itak za najboljši film, posnet z mobilni telefonom, v kategoriji Screen 2 Screen.

Na svečani zaključni prireditvi 22. novembra v Cankarjevem domu je glavno nagrado festivala LIFFe, vodomec, prejel film "Črnci" hrvaških režiserjev Zvonimirja Jurića in Gorana Devića. Film je nagrado prejel za pogumno obravnavo vojne tematike in sovražnika znotraj posameznika, ekspresivno igro, prepričljivo zgodbo in domiselno režijo. Nagrado je režiserju Goranu Deviću izročil glavni izvršni direktor Mobitela Klavdij Godnič.

Glavno nagrado spremnega festivala Itak Filmfest pa je v kategoriji Screen 2 Screen prejel film, posnet z mobitelom, Domna Konde z naslovom "Slovenski film". Ta režijsko zelo domišljen film odraža značilnosti slovenskega filma s samoironijo do filmskega ustvarjanja, hkrati pa se tudi uspešno sooča z izzivom režije brez naknadne montaže, s čimer je ideji vdihnil neposrednost, ki še dodatno prepriča. Z Veliko nagrado Itak je zmagovalca razveselil Danilo Tomšič, direktor prodaje in marketinga družbe Mobitel.

LIFFe in Itak Filmfest

Mobitel je v sodelovanju z Ljubljanskim mednarodnim filmskim festivalom LIFFe letos že tretjič izvedel Itak Filmfest - tekmovanje v filmih, posnetimi z mobilniki, tokrat prvič v sodelovanju z Modrim zobom in Nokio. Glavna tema letošnjega Itak Filmfesta je bila takojšnjost v digitalnem komuniciranju, s čimer se ja aktualizirala možnost filmskega ustvarjanja z mobilnikom, saj je lahko filmski posnetek, ki nastane v trenutku z mobilnim telefonom, ki je vedno pri roki, tudi umetniški izraz.

Skladno z letošnjo novostjo je Itak Filmfest povabil k tekmovanju za kar dve glavni nagradi: veliko nagrado Itak, ki je bila podeljena na zaključni podelitvi festivala LIFFe, in veliko nagrado Modri zob, ki bo podeljena na zaključni slovesnosti Itak Filmfesta v ponedeljek, 23. novembra. Poleg tega pa so se lahko filmski ustvarjalci v okviru Itak Filmfesta potegovali za nagrade v še treh kategorijah, in sicer "Dokumentarec" (dokumentarni filmi na temo moderne romantike v času družabnih medijev), "Rimejk" (filmi z lastno interpretacijo slavnih filmskih prizorov) in "Videospot" (predlogi videospota za pesem Mister Yuppie skupine Lollobrigida).

Itak Filmfest bo zmagovalne filme v posameznih kategorijah razglasil na današnji zaključni prireditvi ob 19.30 v Ljubljanski Kinoteki.

Več informacij o festivalu LIFFE, Itak Filmfestu in zmagovalnih filmih je na voljo na spletnih mestih www.itak.si, www.mobitel.si in www.liffe.si.

Dodatne informacije: Služba za odnose z javnostmi, Mobitel, d. d., Vilharjeva 23, 1537 Ljubljana, tel. 01/47 283 00, e-pošta: pr@mobitel.si.