O-STA

Mobitel gradi najsodobnejše mobilno omrežje LTE

Ljubljana, 24. junij 2011 - Mobitel je v zadnjih letih svoj tehnološki razvoj izvajal

z vizijo prihoda tehnologij LTE in LTE Advanced. Zgolj nekaj dni po pridobitvi preizkusnih frekvenc je Mobitelu uspelo vzpostaviti omrežje LTE in tudi preizkusiti njegovo delovanje na frekvenčnem področju 1800 MHz. Prvi rezultati

so odlični in obetajo vrhunsko uporabniško izkušnjo.

Mobitel svojo storitveno infrastrukturo nadgrajuje ves čas, pri tem pa je že več let usmerjen v prihajajočo četrto generacijo mobilnih telekomunikacij oziroma tehnologij LTE in LTE Advanced. Slednje bodo uporabnikom zagotovile še višje prenosne hitrosti v omrežju ter tudi izjemno zmogljiv in hiter mobilni internet na območju Slovenije.

Zgolj nekaj dni po zagotovitvi dodatnih testnih frekvenc je Mobitel vzpostavil širokopasovno mobilno omrežje LTE in začel preizkušati njegovo delovanje. Rezultati so odlični, dosežene prenosne hitrosti pa že v tej fazi razvoja dosegajo 100 megabitne hitrosti prenosa podatkov. Odzivnost Mobitelove tehnologije LTE je z vidika uporabniške izkušnje več kot dvakrat boljša od dosedanjih najmodernejših tehnologij HSPA+. Mobitel je najnovejše omrežje LTE začel vzpostavljati v jugozahodnem delu Ljubljane (Vič), s tem pa začenja z njegovo optimalno integracijo v sobivanju z obstoječima sistemoma GSM in UMTS. Pot v smeri komercializacije tehnologije LTE v Sloveniji je tako odprta. LTE pomeni nov mejnik v razvoju omrežja Mobitel, tehnologija pa je ključna za omogočanje mobilnih storitev prihodnosti.

V Mobitelu načrtujejo celovito vzpostavitev LTE ter LTE Advanced v Sloveniji z uporabo frekvenčnih območij 800, 1800 ter 2600 MHz. Takšen pristop omogoča doseganje vrhunske pokritosti, zelo visoko prepustnost ter zmogljivost omrežja, kar je predpogoj za zagotavljanje izjemno visokih prenosnih hitrosti velikemu številu hkratnih uporabnikov.

Ob tem v Mobitelu še vedno širijo in nadgrajujejo tudi omrežje HSPA, ki omogoča hitrosti do 21,6 Mb/s. V prihodnje bodo te prenosne hitrosti še višje, saj v Mobitelu že omogočajo hitrosti do 43 Mb/s z uporabo tehnologije "dual carrier HSPA" in najnovejših podatkovnih modemov, ki so v Mobitelovi ponudbi. S tem Mobitelovo omrežje zagotavlja najboljšo uporabniško izkušnjo naraščajočemu številu uporabnikov Mobitelovih širokopasovnih večmegabitnih mobilnih podatkovnih storitev in ostaja prva izbira za uporabnike.