O-STA

Novi Clio bo naprodaj junija

Renault je z odločno oblikovno in tehnično prenovo modela Clio pričel novo poglavje zgodbe o njegovem uspehu

Svež in dinamičen Novi Clio postavlja nova, višja merila

Renault Clio II, ki so ga od prve predstavitve leta 1998 do konca marca letos izdelali že več kot 1.900.000 primerkov in je bil tudi prepričljivo najuspešnejši avtomobilski model v Sloveniji, doživlja temeljito oblikovno in tehnično pomladitev. Na novo so zasnovali ali spremenili nič manj kot polovico delov karoserije in osnovne zgradbe. Oblikovno je spremenjeni Clio dinamičnejši in ima izrazitejši značaj. Popolnoma spremenjena notranjost pomeni odločen korak naprej v kakovosti. Veliko je tehničnih novosti na področju varnosti, udobja in uporabnosti. Vozne lastnosti so izboljšali z vgradnjo novega električnega servo volana in dveh turbo-dizel motorjev novega rodu z neposrednim vbrizgom po skupnem vodu. Oba imata oznako 1,5 dCi in največjo moč 65 oziroma 80 KM, odlikujeta pa se z najnižjo porabo goriva (4,2 l/100 km) in emisijo CO2 (113 g/km) na trgu. Novi Clio, ki bo naprodaj od 8. junija, v marsičem postavlja nova merila v tem avtomobilskem razredu in bo utrdil svoj položaj med najuspešnejšimi manjšimi avtomobili v Evropi.

Clio II je od leta 1998 dosegal odlične prodajne uspehe. "Slika je zelo dobra: Clio je bil leta 2000 s skupno 3-odstotnim tržnim deležem med tremi najbolje prodajanimi avtomobili segmenta I v Evropi. Prav tako uživa v večini držav zelo dober ugled," pravi Thierry Dombreval, podpredsednik Renaulta za strategijo in trženje. V Sloveniji je Clio dosegal okrog 10-odstoten skupen tržni delež in je vse od začetka najuspešnejši avtomobilski model na našem trgu.

Kljub temu so se ob določanju oblikovnih in tehničnih podrobnosti za Novi Clio odločili "da raje kot običajen nevpadljiv razvoj modela z Novim Cliom dosežejo pomembno prelomnico," razlaga Remi Deconinck, podpredsednik Renaulta za načrtovanje izdelkov. "Odločili smo se, da vzporedno z oblikovno osvežitvijo, ki naj poudari značaj in poveča vtis zaznavne kakovosti, dodamo tudi bogato tehnično vsebino - tako z opremo kot tudi z novimi turbo-dizel motorji. Z novima turbo dizel motorjema 1,5 dCi z neposrednim vbrizgom goriva po skupnem vodu je Novi Clio postal merilo za užitek v vožnji in skromno porabo."