O-STA

V Likovnem salonu Celje se predstavlja celjska umetnica Maja Hodošček

Umetnica, ki pripada najmlajši generaciji slovenskih likovnih ustvarjalcev, bo v Likovnem salonu Celje premierno predstavila svoj nov večmedijski projekt Landscape. Instalacija, ki jo sestavljajo video, fotografija in avdio posnetki, problematizira družbeno percepcijo staranja in starosti.

Celje, 25. januar 2010, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi v četrtek, 28. 1. 2010 ob 19.00 v Likovni salon Celje na otvoritev samostojne razstave mlade celjske umetnice Maje Hodošček. Vstop na razstavo, ki bo na ogled do 7. 3. 2010, je prost. Kustosinja razstave je Irena Čerčnik.

Maja Hodošček, Landscape

Center sodobnih umetnosti Celje - Likovni salon, 28.2 - 7.3.2010

Maja Hodošček, umetnica najmlajše generacije, se v svoji umetniški produkciji referira predvsem na procese in stanja v družbi. V svojih dosedanjih delih (Instantna sreča, Escape with a flow, Korektivno) se je ukvarjala s kritiko vrednot sodobne potrošniške kulture, z vprašanjem družbenega nadzora in usmerjanja, ki iz javne sfere vedno bolj prehaja tudi v zasebno sfero, pa tudi z vprašanjem vloge žensk v sodobnih družbenih strukturah (Učne ure). Kot izrazna sredstva v glavnem uporablja video, fotografijo in instalacijo.

V svojem novem večmedijskem projektu Landscape, ki bo v Likovnem salonu Celje premierno predstavljen, umetnica problematizira (v glavnem negativno) družbeno percepcijo staranja in starosti. Starost se povezuje z umikom iz družbenega življenja, z družbeno nepotrebnostjo in se jo dojema kot obdobje pasivnega in odvisnega življenja. Z močno zmanjšano pravico do vplivanja na družbeno dogajanje, ki se ji pri delu starejšega prebivalstva zaradi vedno večje ekonomske razslojenosti pridružuje tudi eksistencialna stiska, je starejša generacija pogosto potisnjena na družbeno obrobje. Predstavlja družbeno skupino, ki je po mnenju mnogih poleg nekaterih rasnih, nacionalnih in spolnih skupin najbolj diskriminirana.

V delu Landscape umetnica s posameznimi elementi (fotografijami prostorov, ki so se starali skupaj s svojimi lastniki, video portretoma sebe in svojega dedka, postavljenima v jukstapozicijo, upočasnjemi bližnjimi video posnetki oči starejših posameznikov, ki gledalcu vračajo pogled in ga neposredno nagovarjajo, avdio posnetki njihovih pripovedi) vzpostavlja povezano instalacijo, ki s poudarjeno senzibilnim in intimnim razpoloženjem stopa v intenziven dialog z obiskovalcem. Interakcija z gledalcem, ki mu je omogočeno občutenje notranjega sveta, tesnobe in negotovosti, globoke emocionalne in identitetne krize, s katero se lahko srečujemo v starosti, in prepoznavanje lastne prihodnosti, je umetničin ključni element, s katerim opozarja na nujnost sprememb v zavedanju, doživljanju in razumevanju staranja in starosti. Z minimalnimi sredstvi poskuša realnost narediti vidno in nagovarja k opredelitvi do pomembnega in kompleksnega družbenega vprašanja, ki je zaradi opaznih sprememb v starostni strukturi prebivalstva, demografi govorijo o svojevrstni "revoluciji starosti", vedno bolj v fokusu različnih miselnih in raziskovalnih področij od medicine, psihologije, sociologije in ekonomije do bioetike in filozofije.

Maja Hodošček (1984) živi in dela v Celju.

Fotografija:

Naslov dela: Landscape, 2010, detajl avdiovizualne instalacije, Avtorica dela: Maja Hodošček

Več info: Irena Čerčnik, kustosinja Likovnega salona Celje, tel.: 03 42 65 162, mobi: , e-mail:irena.cercnik@celje.si ter likovni.salon@siol.net