O-STA

V Celjskem domu javna predstavitev in delavnica z naslovom Umetnost v javnih prostorih

Delavnica je del projekta Dnevi kulture 2010, ki se od 3. do 8. 2. odvija v mestu Celje

Celje, 3. februar 2010, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi v četrtek, 4. februarja 2010 od 10.00 do 13.00 v kavarno Celjskega doma na Krekovem trgu 3 na zanimivo javno predstavitev in delavnico z naslovom Umetnost v javnih prostorih. Medijski pokrovitelj Dnevov kulture 2010 je Novi Tednik & Radio Celje.

Umetnost v javnem prostoru že dolgo ni več zgolj fontana ali kip v trajnem materialu. Umetnost v javnem prostoru je prav tako lahko tudi ideja, performans, legalna ali ilegalna intervencija, ulična umetnost, umetnost kot aktivna skrb za mesto ... lahko je trajna ali mobilna, reprezentativna ali efemerna.

Vse to in še več je lahko umetnost v javnem prostoru, a vendar se naročila za javne umetniške projekte zgodijo samo izjemoma, pa še takrat so omejena na spomenike ali "uporabne forme" z utilitarno ali didaktično vrednostjo.

Ali je umetnost v javnem prostoru sploh lahko avtonomna ali mora vedno upoštevati kontekst in naročnika? Ali je umetnost v javnem prostoru vedno bolj instrumentalizirana? Kakšna je vloga (če sploh) umetnika v mestnem načrtovanju?

Zakaj umetniki kot kreativno in inovativno razmišljajoči posamezniki niso vključeni v idejne zasnove velikih mestnih projektov?

Načrtovalci razvojnih projektov, oblikovalci mestnega prostora in umetniki le redko sedejo za isto mizo, zato smo tokrat povabili tako arhitekte in mestne načrtovalce, kot tudi umetnike, ki imajo izkušnjo z umetnostjo v javnem prostoru.

Na javno tribuno vabimo tudi vso zainteresirano javnost, še posebej vse tiste, ki ste tako ali drugače vpleteni v mestno načrtovanje.

Na javni tribuni bodo sodelovali:

Andreja Džakušič, umetnica, Celje

Franc Purg, umetnik, Celje/London

Mark Požlep, umetnik, Celje

Massimo Premuda , umetnik in kurator, Trst

Elisa Vladilo, umetnica, Trst

Nande Korpnik, arhitekt, Celje

Bor Pungerčič, arhitekt, Celje

Darja Zabukovec, arhitektka, vodja sektorja za prostorsko načrtovanje in evropske zadeve (Mestna občina Celje)

Nevenka Šivavec, svetovalka za kulturo in višja kustosinja (Zavod Celeia Celje)

Več info: Nevenka Šivavec, Svetovalka za kulturo, tel.: 03 42 87 938, mobi: 051 681 992, e-mail:nevenka.sivavec@celje.si.