O-STA

V Galeriji sodobne umetnosti Celje - galeriji Hodnik otvoritev razstave Željka Opačaka Znane zgodbe

Razstava se uvršča v nov ciklus Iz naših ateljejev

Celje, 11. februar 2010, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi danes, 11. 2. 2010 ob 19.00, v Galerijo sodobne umetnosti Celje - galerijo Hodnik na otvoritev razstave Željka Opačaka Znane zgodbe. Razstava, na katero je vstop prost, bo na ogled do 17. 2. 2010.

Pred nami so motivi znanih zgodb (Zadnja večerja, Neverni Tomaž, Snemanje s križa, Polaganje v grob, Kristus na križu, Quo vadis domini, Judežev poljub, ...), ki so s svojo "ikonografijo" vstopili v proces umetnikovega dela. Kljub temu, da nas v polnosti usmerjajo h klasičnim mojstrom, pa se v njih odvija proces povsem drugačnega posredovanja - tradicionalno, svetopisemsko branje se preobraža v simbol osebne identitete, ki diskretno zastira pogled med že znano in interventno podobo (osebna poza - avtoportret). Umetnik je namreč poze likov iz Kristusovega življenja prikrito, skozi performativni proces, postavil v območje lastnega subjekta. S tem je presekal drsenje pogleda po ustaljenih koordinatah ter v polju med znanimi in zgodovinsko utemeljenimi témami in lastnim vživetjem vzpostavil novo, duhovno razmerje do sveta. Tako je umetniško dejanje, zaznamovano s prisotnostjo lastne podobe, izgubilo nedolžnost in vstopilo v polje novega koncepta. Telo umetnika je postalo "telo svetnika". Manipulativna intervencija lastne podobe (telesa) je razprla polje za novo reprezentacijo in poleg ikonografskega branja ponudila tudi druge, interaktivne diskurze.

Več info: mag. Alenka Domjan, kustosinja Galerije sodobne umetnosti Celje, tel.: 03 42 65 156, mobi: 051 681 995, e-mail: alenka.domjan@celje.si .