O-STA

V Galeriji sodobne umetnosti Celje - galeriji Hodnik večmedijska postavitev Knjiga umetnikov DLUC-a

Knjiga je projekt, ki počasi raste in se razvija med celjskimi umetniki, člani DLUC-a

Celje, 16. 2. 2010, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi v četrtek, 18. 2. 2010 ob 19.00 v Galerijo sodobne umetnosti Celje, galerijo Hodnik na otvoritev večmedijske postavitve Knjiga umetnikov DLUC-a. Vstop na razstavo, ki bo na ogled do 24. 2. 2010, je prost. Večmedijska postavitev se uvršča v nov ciklus "Iz naših ateljejev".

Knjiga je projekt, ki počasi raste in se razvija med domačimi umetniki, člani DLUC-a. Na eksperimentalno potovanje knjige so se celjski umetniki prvič podali leta 2008. Rezultat je bil presenetljiv. Nastalo je deset samostojnih umetniških publikacij, ki so bile vsaka zase umetniški produkt: knjiga slik, fotografij, kolažev, risb, besedil, ..., hkrati pa so vse skupaj tvorile sijajno knjižno zbirko. Zavezujoč je bil le format. Prva predstavitev projekta je bila istega leta (december) v Galeriji sodobne umetnosti Celje. Naslednji se je razvijal v okviru javnega natečaja za knjigo umetnika Zavoda P.A.R.AS.I.T.E - Galerija P74. Ustvarjali so ga kot skupinski projekt. Razvil se je v zvočno knjigo, CD z naslovom: Neskončna knjiga umetnikov. Izbran je bil za najboljšo knjigo. Preteklo leto pa so v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani naredili akcijo, performans: Zvočna knjiga, ki se je razvila iz Neskončne knjige umetnikov, spočete za Galerijo P74. Akcija je bila prostorska in zvočna - besedna inštalacija, ki je v predstavitev vključila tudi knjige umetnikov, nastale leta 2008. Ker njihovo ustvarjalno izkustvo izhaja iz spremenljivih konceptov in svobodne izbire medija za vsak projekt zase, bo tokratna predstavitev spet "nova", odprta referenca za novo Knjigo.

Več info: mag. Alenka Domjan, kustosinja Galerije sodobne umetnosti Celje, tel.: 03 42 65 156, mobi: 051 681 995, e-mail:alenka.domjan@celje.si