O-STA

13 finalistov natečaja Podjetna Primorska 2009/10

Strokovna komisija natečaja Podjetna Primorska 2009/10 je izbrala 13 finalistov najboljših poslovnih idej primorske regije, ki se bodo v nadaljevanju potegovale za denarno nagrado v višini 6.000 EUR.

Natečaj Podjetna Primorska organizira UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske v sodelovanju s partnerjema Adriatic Slovenica in ZKB Zadružna kraška banka ter s podporo Sveta zaupnikov Univerze na Primorskem, pokroviteljev nagrad, medijskih in drugih pokroviteljev ter institucij podpornega okolja.

Na natečaj je v roku in v skladu z razpisom prispelo 52 vlog, kar je skoraj 20 vlog več od lanskega natečaja. Prijavitelji prihajajo iz vse Primorske in tudi iz Ljubljane. Vsako leto se prijavi tudi več študentov Univerze na Primorske in Univerze v Novi Gorici, ki se odloča za podjetniško pot.

Novost natečaja je vključitev v UIP projekt Svetoven, potencialno spin-off podjetje UP ZRS.

Strokovna komisija je letos izbrala 13 finalistov, ki so se uvrstili v drugi del natečaja Podjetna Primorska in se bodo potegovali z izdelanimi poslovnimi načrti za bogate nagrade. Komisija se je odločila, da se v UIP vključi projekt Svetoven, potencialno spin-off podjetje Znanstveno raziskovalnega središča Univerze na Primorskem v skladu s Pravilnikom o upravljanju z izumi in ustanavljanju podjetij za prenos znanj in raziskovalnih organizacij na Univerzi na Primorskem, kar je novost letošnjega natečaja.

Člani strokovne komisije so na podlagi točkovanja, diskusije in argumentacije v skladu z interdisciplinarnostjo članov uvrstili sledeče poslovne ideje:

1. Vojko Andrejašič: MedTest, medicina

2. Andrej Gropajc, Glasbena hiša, izobraževanje

3. Ivan Pavinčič, PAVAN EKOLOGIJA, čistilne naprave

4. Tilen Colja, HIBRID, igralništvo

5. Dare Markun, SUNLES - ogrevanje s kombinacijo lesa in sonca, ogrevanje

6. Branko Zupan, MULTIFUNKCIONALNI ŠPORTNI OBJEKT "ZUPY GYM", šport

7. Peter Funa, POSPEŠEVALNIK, poslovne rešitve za tuje trge

8. Andrej Pavlič, Simultani Energijski Pretvornik (SEP), alternativni viri energije

9. Uroš Maklič, Pokojnik.com - "objem topline v prvem svetu neskončnosti", multimedija

10. Marko Ukota, ESM1, avtomobilizem

11. Tina Čok, Prevedi.si, prevajalstvo

12. Metka Godina, pomoč, socialne storitve

13. Sebastjan Cvetrežnik, Šolska potovalna agencija, turizem

Izbrani finalisti bodo v drugem delu natečaja Podjetna Primorska izdelali poslovni načrt v sklopu 44-urnega podjetniškega tečaja in v sodelovanju z mentorji. Poslovni načrt bodo zagovarjali pred strokovno komisijo in se potegovali za tri glavne nagrade:

1. nagrada: 6.000 EUR, ki jo podarjata Adriatic Slovenica in ZKB Zadružna kraška banka. Zmagovalni skupini je omogočena uporabe nove opremljene pisarne Gonzaga v prostorih UIP in članstvo v CEED.

2. nagrada: prenosni računalnik in tiskalnik, ki ju podarja lanskoletni finalist Podjetna Primorska M2G.SI, kadrovske storitve podjetja Adecco in računovodske storitve hiše Fipos.

3. nagrada: poslovni mobitel podjetja Mobitel d.d. ter oddih za dve osebi, katerega poklanja Sončna hiša.

Dodatna nagrada za nagrajence: pravno svetovanje s strani g. Borisa Kozlevčarja iz JK Skupine, pravno in davčno svetovanje d.o.o.

V okviru delavnic podjetništva, ki bodo potekale v mesecu marcu in aprilu 2010, bodo imeli finalisti priložnost se predstaviti pred potencialnimi vlagatelji. Mentorji so izbrani tako iz akademske sfere kot iz gospodarstva in jih bodo vodili po poglavjih poslovnega načrta. Predstavljeni jim bodo tudi realni primeri iz prakse, ki bodo vir informacij za razvoj poslovnih načrtov.

Razglasitev zmagovalcev natečaja bo potekala na slavnostnem dogodku, 25. maja v Avditoriju Portorož. Najboljši trije bodo prejeli nagrade, ki jih podarjajo partnerji in pokrovitelji natečaja.

IZJAVE partnerjev in direktorja UIP d.o.o.

Partnerja natečaja Podjetna Primorska: Adriatic Slovenica in ZKB zadružna kraška banka, družbeno odgovorni podjetji, čestitata izbranim finalistom in jim želita čimbolj uspešno podjetniško pot.

Mag. Borut Širca, direktor Adriatic Slovenica PE Koper je ob tej priložnosti povedal: Projekt "Podjetna Primorska" predstavlja za prodorne, inovativne in drzne posameznike možnost, da tudi v praksi preizkusijo svoje veščine, ki so jih pridobili med študijem. Je nadgradnja sistemu izobraževanja, ki odpira vrata novim idejam mladih, ki vstopajo na pot samostojnosti.

V Adriaticu Slovenici podpiramo podjetništvo tudi z zavarovanji. Prav za podjetja, mala in velika smo razvili vrsto premoženjskih zavarovanj, ki jim lahko ob zagonu proizvodnje ali samostojne dejavnosti nudijo večjo varnost.

Alessandro Podobnik, direktor ZKB Zadružne kraške banke, pa je izrazil možnost podpore pri delovanju mladih podjetnikov v čezmejnem prostoru, tudi v sodelovanju z Slovenskim deželnim združenjem.

Matjaž Primc, direktor UIP, pa je povzel željo strokovne komisije, da bo UIP s svetovanjem pri razvoju poslovne ideje pomagali tudi ostalim projektnim skupinam in jim tako omogočili hitrejši prehod v podjetniške vode.

Več info: www.podjetnaprimorska.si, www.uip.si.

Dodatne informacije:

Tel. 05 611 79 50

info@uip.si, www.uip.si

Kontaktna oseba:

g. Matjaž Primc, direktor UIP