O-STA

Pošta Slovenije uvaja avtomobile na električni pogon

Ekološko odgovorno ravnanje

MARIBOR, 31. marec 2010 - Pošta Slovenije se zaveda odgovornosti do družbene skupnosti in okolja, zato v svoje delovanje vedno bolj vključuje ekološko komponento poslovanja. Z uvajanjem prvih avtomobilov na električni pogon družba nadaljuje aktivnosti koncepta uvajanja ekološko prijaznih sredstev.

Z več kot 1000 avtomobili in 1500 dvokolesi, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem, Pošta Slovenije zaradi narave in obsega svojih storitev obremenjuje okolje. Čeprav sodobne tehnologije še ne omogočajo popolnega ekološko prijaznega nadomestka, pa Pošta Slovenije sledi sodobnim trendom zelenih tehnologij in prevzema vlogo ne le družbeno, ampak vsak dan močneje tudi vlogo ekološko odgovornega podjetja.

Pošta Slovenije tako aktivno pristopa k zmanjševanju vplivov škodljivih emisij in želi hkrati prispevati k varovanju okolja, zato koncept uvajanja ekološko prijaznih sredstev vključuje tudi tako imenovani zeleni vozni park.

Prve avtomobile na električni pogon, ki jih začenja družba redno uporabljati od današnjega dne, predstavljajo tri lahka dostavna vozila Piaggio Porter in bodo namenjena dostavi hitre pošte in paketnih pošiljk v mestnih središčih Celja, Kopra in Ljubljane.

Omenjena vozila na električni pogon je Pošta Slovenije v začetku lanskega leta že testirala in ugotovila, da so vozila zelo primerna za dostavo v mestnih središčih, ekološko komponento dostave pa bo letos dodatno okrepil nakup 37 koles na električni pogon.

"Pošta Slovenije s tem sledi ekološkim prizadevanjem širše družbe in krepi okoljsko zavest vseh uporabnikov poštnih storitev. Hkrati s tem izpolnjujemo tudi zaveze, ki smo jih dali s sodelovanjem v PostEurop, kjer smo se zavezali, da bomo do leta 2020 obseg ogljikovih izpustov zmanjšali za 20 odstotkov glede na raven iz leta 2008," je ob začetku uporabe prvih električnih vozil dejal generalni direktor Pošte Slovenije Aleš Hauc.

Tehnične lastnosti:

Piaggio Porter je malo dostavno vozilo, ki lahko prevaža 460 kg tovora v 3 m velikem tovornem prostoru in ga poganja elektro motor z močjo 11 kW. Z enim polnjenem akumulatorja, ki traja 8 ur, lahko vozilo v urbanih naseljih prevozi do 90 km dolgo pot in doseže največjo hitrost 60 km/h, zaradi okretnosti in ekološke sprejemljivosti pa je zlasti primerno za mestna središča.

DODATNE INFORMACIJE:

Jasmina Roškar, telefon: 02 449 2185, e-pošta: jasmina.roskar@posta.si

Megi Jarc, telefon: 02 449 2119, e-pošta: megi.jarc@posta.si

Zoran Ličen, telefon: 02 449 2121, e-pošta: zoran.licen@posta.si