O-STA

Mleko, dar živali za človeka

Mleko je zakladnica hranil, ki izgrajujejo in obnavljajo človeški organizem. Dajejo mu energijo, beljakovine, vitamine in minerale. Posebnost mleka je izvrstna kombinacija hranil, dodatno vrednost pa predstavljajo še snovi, ki delujejo protimikrobno in antioksidativo. Sestavine mleka ugodno učinkujejo tudi na imunski sistem, znižujejo krvni pritisk ter uravnavajo procese prebave. Pri tem pa ima večjo prehransko vrednost mleko, ki ni prekuhano!

Vitamini v mleku

Vnos vitaminov v človeško telo je nujno potrebno za ustrezno delovanje organizma in ohranjanje življenjskih funkcij človeka. Telo jih v večini ne more proizvajati samo, zato jih v največji meri vnašamo s hrano. Poleg tega, da je mleko vir številnih mineralnih snovi, je tudi pomemben vir vitaminov. Vsebuje v vodi topne vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12 in C ter v maščobah topne A, D, E in K.

Izguba vitaminov s pregrevanjem

Vitamini so izredno občutljivi na temperaturo. Vsako segrevanje mleka prek 45°C zmanjšuje vsebnost vitaminov. Če kupite mleko v trgovini, ki je pasterizirano in morda tudi homogenizirano, lahko pričakujete, da je tudi manj zdravo. Mleko je namreč bilo izpostavljeno temperaturam med 62,8 (poltrajno) in 137,8°C (trajno mleko). Če kupite mleko pri kmetu - dobite povsem svežega, ki mu ni bilo nič odvzeto ali dodano. S takim mlekom lahko delate tudi jogurt, kefir, z manjšim ogrevanjem pa tudi skuto in sveži sir. Sveže neprevreto mleko pa je dovoljeno tudi piti, vendar le krajše obdobje po nakupu.

Po sveže mleko na mlekomat v Novo mesto!

Mlekomati so razširjeni p celotni Sloveniji! Le nekateri rejci govedi pa smo se odločili, da mlekomat postavimo ob kmetiji. Tako lahko sveže mleko dobite na kmetiji Kastelic v Žabji vasi 9, v Novem mestu. Ker nimamo dodatnih stroškov prevoza, imamo ceno nekoliko ugodnejšo. Liter mleka stane le 60 centov. Za prevzem mleka pa potrebujete tudi embalažo - v mlekomat na naši kmetiji gredo embalaže v velikosti do 10 litrov (odvisno od oblike). Ob petkih zvečer pa si stranke lahko ogledajo tudi kmetijo. Za nakup mleka se priporočamo!

mag. Andrej Kastelic, univ. dipl. inž. zoot.

Več informacij lahko prejmete, če pošljete vprašanje s svojimi podatki na elektronski naslov Kmetija.Kastelic@t-2.net .