O-STA

Dneva odprtih vrat kmetije Kastelic

"V SOŽITJU Z MESTOM"

Kmetija Kastelic v Žabji vasi 9 Novo mesto je imela v petek 1. in soboto 2. oktobra dneva odprtih vrat. V tem času si je bilo mogoče ogledati živali, stroje in poslopja, risati in tudi videti ples žabic. Potekala pa je tudi degustacija mleka, mošta, vina, grozdja, kuhane koruze ... Sveže mleko ponujajo tudi preko mlekomata ob robu domačije.

Obisk za šole in vrtce ter za vse ostale

Na dnevih odprtih vrat se je zvrstilo veliko otrok, družin in upokojencev. Prvi dan - v petek je bil obisk predviden za novomeške šole in vrtce, ki se ga je udeležilo 180 do 200 otrok. Točno število niti ni znano, saj štetje ni bilo mogoče. Drugi dan, v soboto, pa so bila vrata kmetije odprta za vse obiskovalce. Če se je prvi dan vsaj približno vedelo, koliko jih je bilo, tega za drugi dan prireditve ni možno niti domnevati. Obiskovalci so videli kje so nastanjene krave, teličke, kozliček Jure, mini kozice, kokoške, poni in prašiči krškopoljske pasme. Izvedeli so kaj živali jedo in kje je krma zanje skladiščena. Najbolj ljubka sta bila minikozica Pika in kozliček Bobi.

Zaplesale so Žabice

Vrhunec prireditve je bil v soboto ob 14 uri. Zaplesale so Žabice - plesno akrobatska skupina z Ljubljane. Spregovorili pa so župan Občine Novo mesto g. Alojzij Muhič, predsednik Krajevne skupnosti Žabja vas, gospod Jože Leonard Kukec in gospa Martina Vrhovnik iz novomeške Občine ter mag. Andrej Kastelic, nosilec kmetije Kastelic v Žabji vasi ter organizator prireditve "V sožitju z mestom". Ob 17 uri je bil izveden žreb za 5 litrov mleka. Izžrebana je bila gospa N. M. iz Knafeljčeve ulice v Novem mestu, žetone po en liter pa bodo po pošti prejeli vsi, ki so izpolnili anketni listič.

Ponudba kmetije

Poleg mleka po 0,60 EUR preko mlekomata pa na klasičen način ponudijo še sveža jajčka po 1,4 EUR / 10 jajčk, vino in grozdni sok ter še kakšen mesec tudi mošt po 1 EUR / l. Zeliščni liker z napisi po naročilu je možno dobiti po 10 EUR. V decembru bo ponudba novoletnih smrekic.

Ogled kmetije

Na kmetiji Kastelic v Žabji vasi si je še vedno mogoče ogledati živali, poslopja in mehanizacijo. Registrirano imajo namreč poleg žganjekuhe tudi dopolnilno dejavnost "ogled kmetije". Za dogovor o ogledu in za druge informacije o ponudbi je potrebno v popoldanskem času poklicati na številko 051 41 33 68 (Andrej Kastelic).

Fotogalerija:

http://www.dolenjskilist.si/2010/10/01/33700/novice/dolenjska/Kmetija_Kastelic_danes_odprla_vrata_malckom_jutri_vsem/