O-STA

Kam s starimi bankovci in kovanci ob uvedbi evra

Ob zamenjavi valut članic EMU v evro se poraja vprašanje, kam s starimi kovanci in bankovci, ki jih hranimo doma. V Novi Ljubljanski banki priporočajo, da jih čim prej položite na devizni račun oz. devizno knjižico, ali pa jih podarite v dobrodelne namene. V ta namen so v večjih poslovalnicah NLB že nameščeni posebni Unicefovi nabiralniki. V Novi Ljubljanski banki so pripravili tudi osnovne informacije o evru in sklop najpogostejših vprašanj in odgovorov, ki se nanašajo na uvedbo evra s 1. januarjem prihodnjega leta. Informacije so na voljo na spletnem naslovu www.nlb.si.

Vsem tistim, ki morda hranijo gotovino v valutah EMU doma, v NLB svetujejo, da jo čim prej položijo na devizni račun ali devizno knjižico, ali odprejo nov evro račun. V tem primeru namreč za zamenjavo valute ne bo potrebno plačilo provizije (do 28. februarja 2002). Če se stranke za polog gotovine ne bodo odločile, jo lahko tudi zamenjajo v tolarje ali kakšno drugo valuto s tečajne liste NLB.

Stranke lahko v enotah NLB zamenjajo tudi kovance, vendar bodo za to plačale 20 odstotno provizijo. Namesto tega se lahko odločijo za podaritev tujih kovancev v dobrodelne namene. Nova Ljubljanska banka in Slovenski odbor za Unicef namreč skupaj nastopata v Unicefovi akciji "Za drobiž sveta". V Novi Ljubljanski banki so za zbiranje denarja v humanitarne namene v večjih poslovalnicah namestili posebne nabiralnike, ki so namenjeni prostovoljnim prispevkom tako v domači kot tujih valutah. Zbran denar bodo v banki razvrstili, prešteli in poskrbeli, da bo prišel na pravi naslov. Za menjavo kovancev valut držav EMU, ki jih bodo stranke podarile v humanitarne namene, v NLB ne bodo zaračunali provizije. Strankam, ki prihranke v tujih valutah že hranijo na svojih deviznih računih, deviznih knjižicah in deviznih depozitih, bodo v NLB 31. decembra valute držav EMU avtomatično in brezplačno spremenili v evre po fiksnih menjalnih razmerjih, ki so bila določena prvega januarja 1999.