O-STA

Henkel Slovenija v letu 2001 zaznamovala skrb za otroke in okolje

Družba Henkel Slovenija je leto 2001, skladno s svojo tradicionalno naravnanostjo in tesno povezanostjo z življenjem, zaznamovala s skrbjo za okolje in ljudi. V sklopu praznovanja 125. obletnice koncerna Henkel so izpeljali dva projekta za otroke v Sloveniji ter Bosni in Hercegovini. V skrbi za izobraževanje in mlad kader je ponovno podelilo prstane za najuspešnejše študente na Tehniški fakulteti. Henkel Slovenija je letos obnovil certifikat ISO 9001 in pridobil certifikat ISO 14001, pridobil je dovoljenje za uporabo logotipa programa odgovornega ravnanja, Gospodarska zbornica v Mariboru pa mu je podelila priznanje za urejenost delovnega okolja. Koncern Henkel skrbi za potrošnika in okolje, veliko vlaga v izboljšave ter razvoj novih izdelkov. Letos so prejeli dve nagradi za razvoj nove zobne kreme in embalaže Denta Med Perfect, certifikat za kakovost novih kemičnih sredstev in lepil Dorus ter preizkusili sekundna lepila Pritt v vesolju.

Za izvedbo projektov za otroke so v Sloveniji namenili 12.500 Evrov za pomoč slepim ter slabovidnim otrokom in mladostnikom ter njihovim staršem pri vključevanju v redne oblike vzgoje in izobraževanja. Skupaj z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije je Henkel Slovenija izvedel delavnice in seminarje za šolarje prvih šestih razredov osnovne šole ter za mladostnike, ki obiskujejo 7. in 8. razred osnovne šole ali običajno srednjo šolo, njihove starše, brate in sestre. V Bosni in Hercegovini so otroškemu domu Egipat v Sarajevu namenili 11.000 Evrov. Otroški dom Egipat je privatni, katoliški dom za sirote in vojne sirote ter ubožne družine. Vzdržuje se z dobrodelnimi prihodki, ki jih porabljajo za nakup hrane, obleke, šolskih potrebščin in za plačilo elektrike, plina, vode ter gretja.

Družba Henkel Slovenija je letos obnovila certifikat ISO 9001, ki ga je pridobila leta 1995. Slovenski institut za kakovost in Avstrijski institut za kakovost pa sta ji letos podelila certifikat sistema ravnanja z okoljem ISO 14001, rezultat certifikacijske presoje je ocena odlično. S tem je družba potrdila svojo skrb in prizadevanja za zdravo okolje, kupca na trgu in tudi delovno okolje v samem podjetju, saj je v preteklosti investirala precej sredstev za izvedbo okoljskih projektov v proizvodnem procesu.

Henkel Slovenija je prejel še eno pomembno priznanje med 13 slovenskimi podjetji s področja kemijske in gumarske industrije. Priznanje omogoča uporabo logotipa POR, programa odgovornega ravnanja na področju varstva okolja in zdravja ter varnosti. Na osnovi rezultatov ocenjevanja komisije pri Gospodarski zbornici v Mariboru pa je bilo podjetje Henkel Slovenija v kategoriji velikih podjetij ocenjeno kot podjetje z najbolj urejenim delovnim okoljem v štajerski prestolnici.

Henkel velja za strokovnjaka na področju razvoja blagovnih znamk, neprestano vlaga v razvoj svojih izdelkov in se s tem usmerja v napredek in razvoj potrošnikov. Letos so med pomembnejšimi nagradami na tem področju prejeli zlato nagrado Starpack (Starpack Gold Award) in prvo nagrado za tehnične inovacije v letu 2001 Inštituta za pakiranje v Londonu (Technical Innovation Award 2001 of Institute of Packaging) za novo embalažo zobne kreme Denta Med Perfect. Komisija je izbirala med 500 inovacijami, osnovni kriteriji pa so bili koristi, ki jih inovacija prinaša za potrošnika ter skrb za okolje.

Koristi za potrošnika in nove oblike uporabe so dosegli tudi z inovacijami na področju industrijskih lepil in tehnologije. Henkel Dorus je na mednarodnem sejmu strojev za obdelovanje lesa in proizvodnjo pohištva LIGNA v Hannovru predstavil inovacijo Purmelt Granules, ki je bila najbolj odmevni inovativni izdelek na sejmu s področja lepil.


Še posebej je to leto obeležilo testiranje izdelkov Pritt v pogojih breztežnosti in drugih težavnih okoliščinah na mednarodni vesoljski postaji ISS (International Space Station). Henklova korekturna sredstva in lepila Pritt so s tem pridobila znak "Space Proof Qualitiy". Blagovna znamka Pritt dosega največji tržni delež na področju lepil v svetu.