O-STA

SVEŽE MLEKO KREPI ZDRAVJE!

Mleko je osnovno živilo, ki ga potrebuje telo za rast in razvoj. Vsebuje minerale, vitamine, telesu potrebne maščobe in beljakovine. Poleg teh pa vsebuje še številne snovi, ki delujejo pozitivno na človeški organizem. Bogastvo mleka pa se žal s pregrevanjem zmanjšuje. Ker je neprekuhano mleko pokvarljivo, ga kupujmo čimbolj svežega in s kmetije. Shranjujemo ga na hladnem, uporabnost pa mu lahko podaljšamo z izdelavo mlečnih napitkov.

Minerali v mleku krepijo zdravje človeka!

Mleko vsebuje široko paleto mineralov. Razmerje med njimi zelo dobro ustreza potrebam človeškega telesa. Zdrav človek minerale potrebuje za rast in razvoj, za premagovanje bremen in vsakodnevnega stresa, pa tudi za aktivno in zdravo starost. Posebnost mleka pa je, da vsebuje tudi beljakovine, encime, vitamine in druge snovi, ki omogočijo, da lahko človeško telo zaužite minerale uporabi na pravi način. Poleg zdravih in močnih kosti, kalcij v mleku v kombinaciji s kalijem, magnezijem in peptidnimi snovmi znižuje krvni pritisk. Približno dvakrat večji učinek ima tudi na hujšanje v primerjavi z učinkom kalcija v pripravkih ali tabletah. K dodatnemu učinku prispevajo aminokisline ali pa tudi bioaktivni peptidi.

Učinek segrevanja in homogenizacije mleka na izkoristek mineralov

Strokovnjaki si niso enotni glede občutljivosti mineralov v mleku na segrevanje in homogenizacijo. Ker pa človek za nalaganje kalcija v kosti potrebuje poleg mineralov tudi vitamine, aminokisline in druge snovi iz mleka, ki so občutljive na toploto in homogenizacijo, je pomembno, da uživamo čimbolj sveže mleko. Če kupite mleko pri kmetu - dobite povsem svežega, ki mu ni bilo nič odvzeto ali dodano. S takšnim mlekom lahko delate tudi jogurt, kefir, z manjšim ogrevanjem pa tudi skuto in sveži sir. Sveže neprevreto mleko pa je dovoljeno tudi piti, vendar le krajše obdobje po nakupu.

Po sveže mleko na mlekomat v Novo mesto!

Sveže mleko lahko dobite na kmetiji Kastelic v Žabji vasi 9, v Novem mestu. Ker nimamo dodatnih stroškov prevoza, je cena le 60 centov za liter. Za prevzem mleka pa potrebujete tudi embalažo - v mlekomat ob naši kmetiji gredo embalaže v velikosti do 10 litrov (odvisno od oblike). Ob petkih zvečer pa si stranke lahko ogledajo tudi kmetijo in seznanijo z dodatno ponudbo. Veselimo se Vašega obiska!

mag. Andrej Kastelic

Kmetija.Kastelic@t-2.net