O-STA

Priporočila za navijače, ki potujejo v Južnoafriško republiko

Ljubljana, 24. maj 2010 - Za vse, ki bodo med 11. junijem in 11. julijem 2010 potovali na svetovno prvenstvo v nogometu v Južnoafriško republiko (JAR), je Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ) pripravil osnovna zdravstvena priporočila glede nalezljivih bolezni, ki so trenutno aktualne na afriškem kontinentu, uživanja varne hrane in pijače na potovanju, zmernega uživanja alkoholnih pijač ter zlorabe nedovoljenih drog.

Priporočila so na voljo na spletnih straneh IVZ (www.ivz.si). Navijači pa jih lahko dobijo tudi na konzulatu JAR ob urejanju dokumentacije za pridobitev vstopnega vizuma in v ambulantah za potnike, ki delujejo na območnih zavodih za zdravstveno varstvo.

"Za JAR so značilne nekatere specifične okoljske in družbene razmere, na katere morajo biti navijači, ki si bodo v tej državi ogledali tekme svetovnega nogometnega prvenstva, pripravljeni. Na letaku, ki smo jim ga namenili, bodo lahko prebrali, kako se lahko zaščitijo pred različnimi boleznimi in drugimi nevšečnostmi, na katere lahko v JAR naletijo," je povedala Vesna Pucelj z IVZ, koordinatorka aktivnosti. Med drugim bo v času prvenstva na južni polobli zima, letni čas, v katerem intenzivneje krožijo virusi gripe, iz JAR pa poročajo tudi o ošpicah in vročici Rift Valley. Poleg tega se JAR uvršča v sam svetovni vrh držav po številu okuženih s HIV/z aidsom. Posebno pozornost na potovanju zahteva tudi izbira varne hrane in pijače. Vsem potnikom v JAR pa še posebej svetujemo tudi zmernost pri uživanju alkohola ter izogibanje prepovedanim drogam in kajenju.

###

Priporočila potnikom v JAR si lahko ogledate tukaj.

###

Dodatne informacije:
Urška Kaloper

Tel. št.: 01/2441 479

E-pošta: urska.kaloper@ivz-rs.si