O-STA

Tudi preko nogometa do potrebne (samo)discipline in vztrajnosti za uspešno podjetništvo

Koper, 14. junija 2010 - Dogodek z naslovom Mladi podjetniški izzivi, ki ga je minuli četrtek organizirala Fakulteta za management Koper, Alumni FM v Celju je izpolnil svoj namen, povezal je mlade in podjetniški svet. Gostje iz podjetniškega in akademskega okolja so skupaj s preostalimi udeleženci razpravljali o sodobnih podjetniških izzivih ter vlogi mladih pri njihovem soočanju z njimi. Poudarili so, da je danes zelo pomembna lastna disciplina, vztrajnost, učiti se na (lastnih) napakah, prevzemati odgovornost in uporabiti vse potencialne podjetniške vzvode, kot je lahko tudi ukvarjanje s športnimi aktivnostmi v otroštvu.

Ob zaključku predavanj predmeta Podjetništvo v poletnem ciklu v študijskem središču Fakultete za management Koper Univerze na Primorskem (UP FM) v Celju pri nosilcu prof. dr. Boštjanu Antončiču in asist. Tinetu Nagyju ter pred. mag. Lini Vidic je bil organiziran dogodek Mladi podjetniški izzivi. Uvodno razpravo je vodil prof. dr. Boštjan Antončič, profesor podjetništva in predstojnik Katedre za podjetništvo UP FM, njegovi sogovorniki pa so bili mag. Marko Rajter, solastnik in direktor BMR inženiring in storitve, d. o. o., Edvard Medič, direktor Klub 7 podjetniško svetovanje, d. o. o., Simon Štrancar, direktor in solastnik G-1, d. o. o., Gorazd Tajnik, direktor prodaje in solastnik Fibernet, d. o. o. in Robert Ašenberger, samostojni podjetnik Hiša znanja, s. p.

Edvard Medič (nogomet), mag. Marko Rajter (košarka), Gorazd Tajnik (odbojka) so se strinjali, da lahko že v otroštvu prek ukvarjanja s športom pridemo do potrebne (samo)discipline in vztrajnosti ter entuziazma, kar je zelo pomembno za uspešno podjetništvo.

Mag. Marko Rajter, ki je hkrati tudi doktorski študent UP FM, je povedal, da se moramo učiti na napakah, kar je sam spoznal zelo zgodaj. Pomembna je vztrajnost. Lahko sami najdemo priložnost ali pa se zgodi, da priložnost najde nas. Po njegovem mnenju nam danes dober glas o kakovostnem delu prinese 85 % novih strank.

Podjetnik Gorazd Tajnik je priznal, da so z nekaterimi proizvodi prišli prehitro na trg. Izkazalo se je, da šele danes žanjejo sadove, zato je potrebna vztrajnost in potrpežljivost. Hkrati pa podpirajo zaposlene tudi na morebitni samostojni podjetniški poti.

"Dobrih projektov je izredno malo, dobra ideja ni dovolj, potrebna je vizija in management. Poslovati in ustvarjati leta 1995, ko je bil trg prazen, je nekaj povsem drugega kot poslovati danes. Inoviranje je glavna in osnovna dejavnost podjetništva" je prepričan Edvard Medič, ki prihaja s podjetja, kjer tudi z angelskimi investicijami nudijo podporo podjetnikom, ki so šele na začetku svoje poti.

Robert Ašenberger iz Hiše znanja je poudaril, da se vsaka dobra ideja ustavi pri ljudeh, namreč pomembno je znanje in kompetenten tim.

"Ker nismo bili zadovoljni s podobnimi produkti na trgu, smo začeli razvijati nekaj svojega", kot opisuje nastanek zgodbe o uspehu in inovacijah Simon Štrancar, soustanovitelj in direktor podjetja G-1, kjer so v iskanju boljše tehnološke rešitve za avtoplinski sistem razvili sistem, ki edini na svetu omogoča vodenje vbrizga avtoplina v realnem času, česar nima nihče od konkurentov. Poslovno priložnost je prepoznal tudi Mirko Tuš, ki je v podjetje vložil okoli pol milijona evrov. Štancar je še dodal, da so investitorja začeli iskati šele po razvoju. Pri njih ni prostora za povprečneže, zaposlujejo "supermene" s povprečno nizko plačo. Jasno mora biti prav vsem zaposlenim, da v začetku podjetje nima denarja za dostojne plače!

Ob zaključku je vsak izmed gostov podal še nasvet vsem mladim, ki jih zanimajo podjetniške vode.

Rajter: "Mladim svetujem, naj dobro premislijo, preden skočijo v podjetniške vode."

Tajnik: "Podjetništvo omogočajo lastni motivi in poseben način življenja."

Medič: "Emocije pustite zunaj posla. Morate prevzeti odgovornost do ljudi in družbe."

Ašenberger: "Podjetništvo je način življenja in prevzemanje odgovornosti ter vodenje ljudi."

Štancar: "Pridobiti delovne navade, ki presegajo osem-urni delavnik, hkrati pa imeti občutek za čas in privatno življenje."

Pokrovitelj dogodka je bil Klub 7, katerega namen je prepoznati investicijsko zanimive projekte, združevati podjetne posameznike in slednjim nuditi ob finančni tudi mentorsko podporo, svetovanje ter jim zagotavljali kakovostne podporne storitve. Predstavniki Kluba 7 so ob zaključku dogodka tudi podelili denarno nagrado 250,00 EUR študentom in študentkam Fakultete za management Koper za najboljši poslovni načrt.

Fotogalerija* http://www.fm-kp.si/zalozba/ISSN/1581-8969/galerije/100610.html

(Foto: Alen Ježovnik)

UP Fakulteta za management Koper

Za podrobnejše informacije smo vam na razpolago:

Dejan Šraml, Odnosi z javnostmi/PR Consultant

Univerza na Primorskem/University of Primorska
Fakulteta za management Koper/Faculty of Management Koper
Cankarjeva 5, p.p. 345, SI-6104 Koper, Slovenia
Tel.: 00386 (0)5 610 20 12, Fax: 00386 (0)5 610 20 15

E-mail: dejan.sraml@fm-kp.si

URL: www.fm-kp.si