O-STA

V Celje prihaja razstava iz Japonske

Obsežna razstava, ki ponuja na ogled dela mlade generacije umetnikov v klasičnem slikarskem mediju, bo na ogled do sredine avgusta.

Celje, 14. junij 2010, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi v petek, 18. junija 2010, ob 20.00, v Galerijo sodobne umetnosti in Likovni salon Celje, kjer se odpira obsežna razstava Slikanje iz radosti: sodobno japonsko slikarstvo devetdesetih. Sodelujoči umetniki: Makoto Aida, Yoshitaka Echizenya, Miran Fukuda, Takanobu Kobayashi, Naofumi Maruyama, Takashi Murakami, Yoshitomo Nara, Nobuhiko Nukata in Taro Chiezo.

Producent razstave je Japonska fundacija, v Galeriji sodobne umetnosti in Likovnem salonu Celje smo jo pripravili v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji. Vstop na razstavo, ki bo na ogled do 15. 8. 2010, je prost. Ogled razstave je vključen tudi v projekt Poletna muzejska noč, ki se po vsej Sloveniji odvija v soboto, 19. 6. 2010.

Projekt je tudi del Poletja v Celju, knežjem mestu 2010.

"SLIKANJE IZ RADOSTI: sodobno japonsko slikarstvo devetdesetih" vključuje delo devetih japonskih umetnikov, ki so odraščali med obdobjem bliskovite tranzicije, za katero sta bila značilna hitra gospodarska rast in družbene spremembe. Čeprav so si slike po stilu in vsebini precej različne, jih veže želja, da bi bila slika subjekt individualnih interpretacij, a tudi medij, ki komunicira z javnostjo. Razstavljena dela se dotikajo tradicionalnih kot tudi sodobnih likovnih obzorij in nam skozi klasičen slikarski medij govorijo o tem, kako mlada generacija umetnikov sprejema izkušnjo preteklega, kako razmišlja o sodobnosti, kako močno je prežeta z informacijskim razvojem in kakšen pomen imajo nove tehnologije v komunikaciji danes. Sledimo zanimivim slikarskim izrazom, ki jim je skupno figuralno in intimno, in ki v območju ustvarjalne oaze izkušnjo zasebnega preobražajo v javno. Na ta način prebijajo ekskluzivnost umetniškega nagovora, ki je bil značilen za modernizem in raztezajo robove slike v družbeni prostor; ustvarjajo animacijsko kodo za aktivno komunikacijo z gledalcem - z gledalcem kot voayerjem.

Naslov dela: Pes

Avtor dela: Takanobu Kobayashi

Več info: mag. Alenka Domjan, tel.: 03 42 65 156, mobi: 051 681 995, e-mail:galerija.celje@siol.net ali alenka.domjan@celje.si.